Alumni arcképcsarnok

Alumna arckép - Mikes Hanna, kulturális antropológia mesterszak

 

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n?
Korábban BA szakra is a TáTK-ra jártam társadalmi tanulmányok alapszakra. Voltak a BA-n bevezető jellegű kulturális antropológia óráink. Amikor megismertem az 'antrós' tanárokat és a szemléletüket, és elkezdtük boncolgatni, hogy mi is az a kulturális antropológia, már biztosan tudtam, hogy erre fogok tovább szakosodni. Volt időszak, amikor arra gondoltam, elcsábulok külföldre, de végül úgy döntöttem, maradok a TáTK-nál, amit nem bántam meg.
 
Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
A kulturális antropológia mesterszakon fontos volt számomra, hogy volt egy mentorom, aki hitt abban, hogy ezt az utat kell járnom, és jó vagyok abban, ami itt a feladat. Az alapkövetelmény az volt, hogy mindenkinek legyen egy terepmunkája, amiből a szakdolgozatát írja. Szerencsésnek mondhatom magam - a terepem annyira meghatározó volt számomra, hogy azóta is abból a tapasztalatból merítek motivációt, inspirációt, amit ott szereztem, és végül a munkámat is ennek a kutatásnak köszönhetem.
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást?
Jelenleg az Artemisszió Alapítványnál dolgozom, bevándorlók és menekültek, valamint hátrányos helyzetű fiatalok integrációját elősegítő programokat szervezek. Arra is nagy hangsúlyt fektetünk az alapítványnál, hogy a többségi társadalmat érzékenyítsük. Az a szemléletmód és az a tapasztalat, amit az egyetemen kaptam, egy az egyben hasznosítható a munkám során, hiszen a különböző kultúrájú csoportok közötti párbeszéd elősegítéséért és a kölcsönös megértésért dolgozunk.
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a szakra?
A kulturális antropológiát megismerni, és elmélyedni benne nem csak elképesztően izgalmas tapasztalat, hanem remek lehetőség is. Számítsatok egy megértő és támogató közegre. Kívánom mindenkinek, hogy annyira meghatározó élmény legyen a kutatásotok, mint az enyém volt!
 
(2016. május)

 

2016.05.18.