A "Járványon innen és túl" diákverseny díjazottjai

2021.02.10.
A
Az ELTE Társadalomtudományi Kar 2020-ban is meghirdette diákversenyét, ezúttal Járványon innen és túl címmel. Középiskolás diákok és alapszakos hallgatók a koronavírus-járvány társadalmi hatásaira reflektáltak.

Összesen 17 fő pályázott, közülük a zsúri 8 főt díjazott. A beérkező pályaművek sokszínűségét figyelembe véve a zsűri három műfaji kategóriában értékelte a résztvevőket. Az eredményhirdetésre a kar online Nyílt Hetében, 2021. január 18-án került sor. A zsűri egyik tagja, Rácz Andrea  [habil.egyetemi docens, Szociális Munka Tanszék] mutatta be a legjobb pályaműveket. Minden díjazottnak gratulálunk!

Fődíj

Papp Zsanett Gréta, az ELTE TáTK nemzetközi tanulmányok BA szakos hallgatója lett a novella/irodalom kategória díjazottja. A „Karantén ballagó”, „Home egyetemista”, „Pixel kolléga” és „Messenger nagyi”  - Vajon mi marad meg a fejünkben 2020-ból? című művében a világjárvány kitörésének idejét eleveníti fel. 2020 márciusában vendéghallgatóként tartózkodott a franciaországi Lille-ben, ahonnan bizonytalanságok és bonyodalmak közepette távozni kényszerült. Nyereménye egy tablet az EFOP-3.6.3. pályázat támogatásával.

A művészet kategória fődíját Gátos Marcell, az Eötvös József Gimnázium tanulója érdemelte ki Nem kakas (azaz „nem oké”) című animációjával, amely a tavaszi lezárásokra reflektál. Nyereménye egy tablet az EFOP-3.6.3. pályázat támogatásával. Az animáció korábban a Formáld a világot! Szabadfogású számítógép versenyen is díjat nyert.

A tanulmány kategória legjobb pályaművét Tóth Milán küldte be, aki a Budapesti Tandem Gimnázium tanulója. Saját kérdőíves kutatáson alapuló tanulmányában a védőoltásokhoz társított szemléletek változását vizsgálata a COVID-19 pandémia idején. Nyereménye egy tablet az EFOP-3.6.3. pályázat támogatásával.

Különdíj

Művészet kategóriában különdíjas lett Varga Lilla fotósorozata. Az ELTE TáTK szociológia BA szakos hallgatója képein a koronavírus-járvány alatt tapasztalt magány, elszigetelődés és bizonytalanság érzését jelenítette meg szimbolikus formában (lásd a borítóképet). Nyereménye könyv és kari ajándékcsomag.

A művészet kategória másik különdíjasa egy alkotópáros: Abrous Melika Amina az ELTE GTI nemzetközi gazdálkodás alapképzés hallgatója és Balla Júlia, a BME GTK kommunikációs és médiatudomány alapképzés hallgatója, a Gombolyag YouTube csatorna alkotói. Kisfilmjükben azt mutatják be, milyen elvárásokkal és álmokkal indították a 2020-as évet és mi történt valójában. Nyereményük könyv és kari ajándékcsomag.

A tanulmány kategóriában különdíjat kapott Kamenár Gyöngyvér, aki az ELTE TáTK applied economics BSc hallgatója. Angol nyelvű tanulmányában a COVID-19 járvány szociálpszichológiai hatásait mutatja be. Nyereménye könyv és kari ajándékcsomag.

A tanulmány kategóriában szintén különdíjat érdemelt Kelemen Zita A Covid-19 járvány és a kapcsolaton belüli erőszak összefüggései című pályamunkája. Az ELTE ÁJK másodéves joghallgatója felhívja rá a figyelmet, hogy a megnövekedett bizonytalanság, stressz és az összezártság táptalaja lehet az agressziónak, ráadásul az áldozatok még kevésbé tudnak titokban segítséget kérni. Nyereménye könyv és kari ajándékcsomag.

EFOP