A rendszerváltás családtörténetei - A szerzők között Barna Ildikó

A rendszerváltás családtörténetei - A szerzők között Barna Ildikó
06/11

2016. június 11.

87. Ünnepi Könyvhét - Budapest, Vörösmarty tér

06/11

2016. június 11. -

87. Ünnepi Könyvhét - Budapest, Vörösmarty tér


2016 júniusában, a 87. Ünnepi Könyvhéten már kapható lesz "A rendszerváltás családtörténetei – Huszonöt év Budapest árnyékában" című kötet, melynek egyik szerzője az ELTE TáTK docense, Barna Ildikó. A kötetet 2016. június 11-én dedikálják is a Vörösmarty téren.

A dedikálás időpontja és helyszíne: 2016. június 11. (szombat), 13 óra, a L'Harmattan Kiadó 89-es számú pavilonjánál


Dávid Beáta–Barna Ildikó–Bóné Veronika–Hegedűs Réka–Izsák Éva: 
A rendszerváltás családtörténetei – Huszonöt év Budapest árnyékában

„Az élet csak visszafelé érthető meg, de előrefelé kell élni.”
(Søren Kierkegaard nyomán)

Milyen ma a fiatalok biztonságérzete, és vajon milyen volt édesanyáiké huszonöt évvel ezelőtt, amikor ők megszülettek? Hogyan függ össze a társadalmi és az egyéni biztonság a fiatalok és a szülők életében? Vajon a szülők azt mondják-e, csinálják-e, amit valójában gondolnak a gyermekvállalásról? Mit is üzennek gyermekeiknek?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések állnak könyvünk fókuszában. A kutatás a korábbi makroszintű megközelítések mellett újdonságként a rendszerváltás társadalmi történéseit a mindennapokat megélő és a rendszerváltásban valóban érintett egyének/családok szemszögéből tárja fel. A könyv egy adott földrajzi környezetben a szociológia különböző eszközeivel igyekszik feltárni és elemezni a rendszerváltáskor született gyerekek és családjaik huszonöt évnyi történetét. A megközelítés nem hagyományos, ilyen-olyan módon eltorzított visszaemlékezésekre alapozó múltidézés, hanem az adott pillanatban és élethelyzetben feltett kérdésekre adott válaszokat teszi egymás mellé és vizsgálja a közben eltelt idő távlatában.