A reziliencia mint kényszermegküzdés

Az ELTE doktorandusza, László Tamás (Szociológia Doktori Iskola, Interdiszciplináris Társadalomkutatások PhD-program) 2023 és 2025 között végzett kétlépcsős, kvalitatív életútinterjúkra épülő kutatást. A koronavírus-járvány az egyéni élettörténetekben és a közösségi emlékezetben című kutatás az Egyetemi Kiválósági Ösztöndíj Program támogatásával készült, ennek keretében harminc interjúalany mesélte el élettörténetét, különös tekintettel a járványhelyzet időszakára, az akkor átélt nehézségekre és megküzdési folyamatokra. Az összesen 53 órányi felvétel feldolgozásának egy fontos állomása volt az a tanulmány, melyben a szerző a fiatal felnőttek két magyarországi nemzedékének, az úgynevezett Libikóka- (1985 és 1994 között születettek) és a Babzsák-generációnak (1995 és 2002 között születettek) a beszámolóit vette górcső alá.
A koronavírus-járvány hatásaival foglalkozó társadalomtudományi kutatások és értékelések alapján kijelenthető, hogy hiába az idősebb korosztályok képviselői voltak egészségügyi szempontból a leginkább veszélyeztetettek, a fiatalok mégis látványosan rosszabbul viselték a változásokat. Egyes kutatók felvetették annak lehetőségét is, hogy a fiatalkori szocializáció intenzív időszakában megtapasztalt krízishelyzet egy külön generáció körvonalait vázolja fel. A nemzedéki jelentőséggel bíró közös élmények tartósságát illetően nehéz volna néhány év távlatából biztosat állítani, de a járványhelyzet életkori csoportonként eltérő megtapasztalása önmagában is indokolttá teszi a fiatalok, illetve a fiatal felnőttek tapasztalatainak célzott elemzését.
A Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Doktoranduszok Országos Szövetsége kiadásában megjelenő Y.Z. folyóirat aktuális számának középpontjában a kurrens társadalomtudományi diskurzusban is egyre nagyobb súllyal szereplő kérdések, az adaptációs képesség és a mentális jóllét témakörei, összefüggései állnak. László Tamás elemzése ehhez kapcsolódóan, elsősorban a reziliencia (rugalmas alkalmazkodókészség) fogalma felől, az átélt – és elbeszélt – nehézségek, valamint a megküzdést segítő tényezők kettősségén keresztül igyekszik a kvalitatív szociológiai elemzés eszközeivel megragadni az össztársadalmi, és azon belül a generációs élmények közös magját, lényegét.
A fiatal felnőttek történeteiben is megjelentek egészségügyi aspektusok, de esetükben meghatározóbb volt az anyagi és munkaerőpiaci bizonytalanság, valamint az otthoni életfeltételek radikális átalakulása. Továbbá jelentős hatással volt az elmagányosodás, a szociális kapcsolatok beszűkülése, valamint a hétköznapi rutinok felborulása. A sikeres alkalmazkodás kulcsa az egyéni rugalmasság és a közösségi támogatás kombinációja volt. A mentális jóllétet befolyásoló tényezők közé sorolható a pozitív gondolkodás és a strukturált időbeosztás. Emellett a családi és baráti kötelékek megerősödése is lényeges védőfaktorként jelent meg. A fiatal felnőttek egy része tudatosabbá vált saját jövőjének tervezésében, nagyobb hangsúly került az önreflexióra és az előremutató életmódbeli gyakorlatokra.
Mindezek mellett a kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a népszerű tudományos diskurzusban gyakran egyoldalúan pozitívként bemutatott reziliencia kollektív válsághelyzetek keretei között sokkal inkább szól az erőforrások szűkössége és a cselekvési lehetőségek terének beszűkülése nyomán keletkező kényszerről és az arra adott kreatív válaszról, semmint egy ideálisnak tekinthető forgatókönyvről. Ilyen értelemben a rugalmas alkalmazkodás bekövetkezése inkább egyfajta „ártalomcsökkentés”, míg a legkívánatosabb eseménysor a spontán válságállóság (rezisztencia) fogalmán keresztül írható le.
László Tamás tanulmánya (A fiatal felnőttek megküzdési tapasztalatai a járványhelyzet idején egy kvalitatív kutatás tükrében) az Y.Z. folyóiratban, az V. évfolyam 1. számában olvasható. A teljes szöveg elérhető a folyóirat honlapján.
A kutatás a Kulturális és Innovációs Minisztérium EKÖP-24 kódszámú Egyetemi Kiválósági Ösztöndíj Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült.