A survey MSc hivatalosan viseli az EMOS logóját

2019.02.28.
A survey MSc hivatalosan viseli az EMOS logóját
Az Európai Statisztikai Hivatal mellett működő EMOS Iroda, amely az Európában működő hivatalos statisztikai módszerek oktatását támogató, elismerő intézmény (European Master in Official Statistics) 2018-ban harmadszor hirdette meg az akkreditáció lehetőségét az Európai Gazdasági Térségben működő felsőoktatási intézmények számára a statisztikai mesterképzések elismerésére. Ezen a pályázaton Magyarországon elsőként az ELTE TáTK survey statisztika és adatanalitika mesterszakja kapta meg a minősítést, így a szak 2019-től (4 éven keresztül) jogosult használni az akkreditált hivatalos képzés címet.

Az akkreditáció elismerte, hogy az ELTE TáTK survey statisztika és adatanalitika mesterszakja magas minőségben oktatja azokat az ismereteket, amelyek szükségesek és hasznosak a hivatalos statisztikai intézmények által nyújtott szolgáltatások, vizsgálatok elvégzéséhez, értelmezéséhez. 

Az EMOS nem pusztán egy akkreditációtípust jelent, hiszen az akkreditált intézmények (jelenleg 14 országból 22 intézmény)  rendszeres szakmai találkozókon vesznek részt, amelyek intézményközi projekt-, tapasztalatcsere- és képzésfejlesztés-lehetőségeket biztosítanak. 

A survey statisztika és adatanalitika mesterszak vezetése a pályázatban jelezte, hogy a minősítés elnyerését követően lehetőség nyílik az érdeklődők számára "hivatalos statisztika szakirány" elvégzésére. 

Mit jelent a "hivatalos statisztika"? A hivatalos statisztika szakirány-képzés során olyan témák, elemek kerülnek előtérbe, amelyek megismertetik a hallgatót a hivatalos statisztikai szolgáltatások és megoldások jellegzetességeivel, feltételeivel és eszközeivel. A hazai intézmények között nem csak a KSH – bár döntő jelentősége van az ilyen jellegű elemzésekben – lehet munkáltatója az itt végzett diákoknak, de más ágazatok (oktatás, egészségügy, pénzügy) hivatalai – vagy éppen ezen adatok felhasználói, elemzői is érintettek. Ezt a szakirányt olyanoknak ajánljuk, akik vagy már most is ezekben az intézményekben dolgoznak, vagy ilyen érdeklődéssel bírnak akár magyar, akár európai szinten. Az EMOS tanácsadó testülete többször is kifejezte abbéli reményét, hogy ezekből a képzésekből fognak származni az Eurostat jövőbeli munkavállalói, szakértői.