A TáTK kutatói a CEU és a FES közös konferenciáján

A TáTK kutatói a CEU és a FES közös konferenciáján
04/05

2017. április 05.

Nádor utca 15, Budapest 1051

04/05

2017. április 05. -

Nádor utca 15, Budapest 1051


Karunk oktatói-kutatói, Gregor Anikó (Társadalomkutatások Módszertana Tanszék), Félix Anikó (MTA-ELTE Peripato Kutatócsoport), valamint Lakner Zoltán (Szociálpolitika Tanszék óraadója) is kifejtik véleményüket 2017. április 5-én, a "Populista jobboldal, szélsőjobb és társadalmi nemek Európában" konferencián.

Időpont: 2017. április 5. (szerda), 15:00–20:00
Helyszín: Közép-európai Egyetem, 1051 Budapest, Nádor utca 15.

A CEU Politikatudományi Tanszékével és Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékével közösen szervezett rendezvény apropóját a  “Gender and Far Right Politics in Europe” című könyv megjelenéséne adja, a középpontban pedig a közelmúltban Ausztriában és Hollandiában lezajlott választások, valamint a küszöbön álló franciaországi elnökválasztás okozta kihívás áll: mit gondoljunk az “általunk ismert Európáról”?
  • Hogyan tudjuk megkülönböztetni a különféle szereplőket: hol húzódik a határ a konzervatív, a populista jobboldali, a szélsőjobboldali és az illiberális aktorok és beszédmódok között?
  • Releváns-e még a jobb/bal felosztás, vagy új törésvonalak vannak kialakulóban?
  • Mit gondolnak ezek az aktorok a nőkről és a férfiakról vagy a genderpolitikáról, hogyan használják ezeket mozgósításra Európában?
  • Mi jellemzi azokat a nőket, akik szavazóként vagy pártaktivistaként kiállnak e mozgalmak mellett?
  • Mi a női vezetők szerepe?
  • Van-e összefüggés a képviseleti demokrácia kihívásai, az Európában uralkodó neoliberális gazdasági rend, annak társadalmi nemi vonatkozásai és az ezen pártok/mozgalmak és a bennük tevékenykedő nők felemelkedése között?
Félix Anikó "A (nem) szimbolikus kapocs – A magyar szélsőjobboldal ambivalens pozíciója a gender-ügyekben" címmel ad elő. Gregor Anikó és Lakner Zoltán pedig egy panelbeszélgetés résztvevői lesznek.