A USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának használata az oktatásban

A workshopot Szőnyi Andrea, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Nemzetközi Oktatasi Programok vezetője tartja. 

Az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma több mint 54,000 videóinterjút tartalmaz, melyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel: a holokauszt, valamint a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. Az ELTE teljes körű hozzáféréssel rendelkezik az Archívumhoz, amely kiválóan alkalmas az oktatásban való felhasználásra. Ennek lehetőségeiről szól a mini workshop. Ezen kívül bemutatásra kerül az Alapítvány digitális oktatási platformjának, az IWitnessnek a használata is. 

Az archívumot kezelő USC Shoah Foundation és a TáTK közötti együttműködési megállapodás - ami  Barna Ildikó docens kezdeményezésével és közreműködésével került tető alá - lehetőséget biztosít arra, hogy az archívum páratlan gyűjteményét és az ahhoz kapcsolódó IWitness online oktatási platformot szélesebb körben használjuk. Az IWitness magyar nyelvű interaktív oktatási anyagai (pedagógiailag kidolgozottan) az ismeretek átadása mellett hozzájárulnak a diákok digitális műveltségének fejlesztéséhez, és társadalmi felelősségvállalásra inspirálják őket.

Időpont: 2018. február 28. szerda, 16.00-18.00
Helyszín: Tanári Klub (2.139-es terem)

A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció itt. 


2018.02.19.