"Az ELTE ígéretes kutatója" elismerésben részesült Koltai Júlia

2020.11.27.
Koltai Júlia, a Társadalomkutatósok Módszertana Tanszék adjunktusa nyerte el 2020-ban "Az ELTE ígéretes kutatója" elismerést a társadalomtudományok területén.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015 őszén hagyományteremtő szándékkal pályázatot írt ki „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés és a vele járó pénzjutalom elnyerésére negyven évesnél fiatalabb kutatók számára. A Tudományos Tanács a pályázattal az egyetem támogatásáról biztosítja és további munkára kívánja ösztönözni a fiatal, főbb tudományos eredményeiket az ELTE-n elért kutatókat. A nyertesek kiemelkedő tudományos eredményeik, nemzetközi jelentőségű publikációs tevékenységük mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudásátadás a is, tudományterületük – és általában a tudományos életpálya – megszerettetése az egyik legfontosabb küldetésük. Az évente meghirdetett pályázatra 2020-ban 59-en jelentkeztek, közülük 8-an kaphatták meg az elismerést: valamennyi hirdetett tudományterületen egy fő. A díjazottak 2020. november 26-án, a Tudományos Kutatás Napján vehették át elismerésüket Borhy László rektortól és Magyari Enikő tudományos rektorhelyettestől. Az ünnepségen előadott Tausz Katalin, a Szociálpolitika Tanszék professor emeritája is.

Koltai Júlia a Computational social science és big data alapú metódusok kutatásával érdemelte ki az elismerést. 2007-ben szociológia szakon, survey statisztika szakirányon diplomázott az ELTE Társadalomtudományi Karon, ahol elnyerte A legjobb szakdolgozat díjat. PhD-fokozatát az ELTE Szociológia Doktori Iskolában szerezte meg 2013-ban. A szociológia tudományterületén belül elsősorban kutatásmódszertannal, statisztikai elemzésekkel foglalkozik. Publikált munkáiban főként a kvantitatív elemzési, módszertani tudás dominál, melyet sokféle szociológiai területen alkalmaz. 2017-ben elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program posztdoktori pályázatát, melyben big data alapú megoldások alkalmazását vizsgálta a társadalomtudományokban, 2019-ben pedig hasonló témában a Magyar Tudományos Akadémia Prémium Posztdoktori ösztöndíját ítélték meg számára. 2019 óta NKFIH OTKA pályázat vezető kutatója, melynek keretében a természetesnyelv feldolgozási algoritmikus módszerekkel és mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal vizsgálja a szocialista rendszer diskurzusait korabeli újságokon keresztül. 2020-ban elnyerte az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont által meghirdetett Év publikációja díjat.

Koltai Júliával interjú is készítettek az elismerés kapcsán, a videó itt tekinthető meg.

Gratulálunk Koltai Júliának és a többi díjazottnak is, és további sikeres munkát kívánunk!

Forrás: elte.hu