Az emberi jogok szerepe az EU és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolataiban (Frame)

Megjelent oktatóink, Unger Anna és Ziegler Tamás, valamint Stuart Wallace (University of Cambridge) riportja "The role of human rights in EU--US bilateral relations" címmel.

The role of human rights in EU-US bilateral relations

Mind az EU, mind az Egyesült Államok elsődlegesnek tartja az emberi jogok érvényesítését a külpolitikájában, így aztán különösen érdekes lehet az, hogy az emberi jogok helyzete és fejlesztése a kétoldalú kapcsolataikban miképp jelenik meg. A jelentés Unger Anna és Ziegler Tamás által írt Bevezetése a két térségnek a nemzetközi emberi jogi rezsimekhez való kapcsolódását, a két térség emberi jogi együttműködését és eltéréseit, valamint az amerikai politikai rendszerből adódó sajátosságokat ismerteti. Ezt követően három, az EU-USA kapcsolat szempontjából kifejezetten problematikus témakört vizsgálnak meg a szerzők. A második, Unger Anna által írt fejezet a halálbüntetés amerikai gyakorlatát és az EU többségében eredménytelen diplomáciai, valamint kifejezetten eredményesnek tekinthető kereskedelempolitikai hatását elemzi. Ziegler Tamás a harmadik fejezetben a két térségnek a nemzetbiztonsági megfigyelésekre (surveillance) vonatkozó konfliktusait és jogi szabályozását, valamint az ebből eredő emberi jogi kihívásokat elemzi. A negyedik, Stuart Wallace által írt fejezet pedig az EU- és NATO-tag országok kínzással és rendkívüli kiadatással kapcsolatos gyakorlatát és emberi jogi konfliktusait ismerteti. A jelentés a főbb konklúziók összegzése mellett az Európai Bizottság számára megfogalmazott javaslatokkal, ajánlásokkal zárul.

A tanulmány angol nyelvű absztraktja itt olvasható, a teljes tanulmány letölthető innen.

Frame Projekt

Az ELTE Társadalomtudományi Kar 18 emberi jogokkal foglalkozó egyetemmel és szervezettel együtt valósítja meg a FRAME (Fostering Human Rights Among European (External and Internal) Policies című projektet, melyet az Európai Unió Kutatási Keretprogramja (FP7) támogat. A kutatás fő célja annak vizsgálata, hogy az EU kül- és belpolitikájában hogyan jutnak érvényre az emberi jogokkal kapcsolatos alapelvek, illetve ezek érvényesítésében milyen nehézségekbe ütközik az Unió.

A TáTK részvételéről a Frame projektben itt található további információ.

2017.03.21.