Bódy Zsombor az ELTE TáTK új egyetemi tanára

2023.01.19.
Bódy Zsombor az ELTE TáTK új egyetemi tanára
2023. január 1. napjával Novák Katalin köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki dr. habil. Bódy Zsombort, a Szociológia Intézet és az Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszék oktatóját, az MTA doktorát.

Bódy Zsombor történelem és szociológia szakon diplomázott az ELTE-n, valamint Párizsban, az École des Hautes Études en Sciences Sociales-en „Történelem és civilizációk” szakon egyetemi szakirányú posztgraduális továbbképzésben szerzett diplomát. Az ELTE BTK Társadalomtörténeti Doktori Iskolában doktorált summa cum laude eredménnyel, habilitációját az ELTE Társadalomtudományi Karán szerezte. 2021-ben lett az MTA doktora.

Tanított és kutatott ELTE BTK-án, a Miskolci Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd 2020-tól az ELTE TáTK Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszékén, ugyanitt megbízott tanszékvezető 2021/22-ben. Részt vett felsőoktatási tananyag fejlesztésben, tanított a PhD-képzésben a PPKE és az ELTE BTK-án, valamint a TáTK Szociológiai Doktori Iskolájában. 

Bódy Zsombor részt vett a Trianon 100 című lendület kutatási projektben a háború és az összeomlás társadalmi hatásait vizsgáló kutatásokkal, e témában kötetet szerkesztett „Háborúból békébe: a magyar társadalom 1918 után: Konfliktusok, kihívások, változások a háború és az összeomlás nyomán.” (2018) címmel. 

Bódy Zsombor MTA nagydoktori értekezésének címe: „Családi vállalkozás – nagyipari vállalat – szocialista technokrácia. Az Uhri Testvérek / Ikarus Karosszéria és Járműgyár gazdaság-, társadalom- és kultúrtörténete”. A dolgozat újdonsága, érdeme, hogy rávilágít a technokrácia szerepére az államszocializmus ideje alatt. Bódy Zsombor a szocialista technokrácia történetére vonatkozó kutatásait 2019 óta az MTA–ELTE–SZTE Globalizációtörténeti Kutatócsoport keretében fejleszti tovább a hazai technokrácia nemzetközi beágyazottságának, kapcsolatrendszerének a vizsgálatával. 

Bódy Zsombor 2018-tól a Korall – Társadalomtörténeti folyóirat szerkesztőségi tagja.

Gratulálunk az ELTE TáTK új egyetemi tanárának!