Csaba Dániel egy kutatói karrier lépcsőiről az ELTECON Alumnáriumon

Az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék 2017. január 5-én rendezte meg az első ELTECON Alumnárium találkozót.

Az esemény meghívott előadója Csaba Dániel (képünkön) volt, aki az első ELTECON BA (ELTE TáTK alkalmazott közgazdaságtan alapszak) évfolyam hallgatója volt 2008 és 2011 között. Mesterszakos tanulmányait Európa egyik legnevesebb közgazdasági képzésében, az Universitat Autónoma de Barcelonán végezte. 2013 óta a közgazdaságtan tudományos élvonalába tartozó New York University PhD hallgatója.

Csaba Dániel kötetlen stílusban mesélte el az ELTE-től az NYU-ig vezető útját, és személyes történetén keresztül számos, a tudományos karrier felépítéséhez fontos tapasztalatot osztott meg a jelenlévő érdeklődőkkel. Olyan motiváló történeteket hozott példaként az életéből, amelyek a sikeres kutatói előmenetelhez szükséges mentalitásra mutattak rá. Mesélt a neves kutatókkal való személyes kapcsolat kialakításának fontosságáról, illetve arról, hogy a barcelonai egyetemen a kötelező feladatai mellett hogyan készült fel az amerikai felvételivel járó plusz feladatokra és vizsgákra. A kemény munkáért cserébe viszont a szakma olyan ismert képviselőitől tanulhatott, mint Ariel Rubinstein, illetve a Nobel-díjas Thomas J. Sargent. Ma pedig a PhD kutatási témája mellett éppen Sargent és annak az ausztrál kutatónak (John Stachurski) a projektjén (Quantecon.org) dolgozhat, akinek a könyveiből tanult korábban. Ennek kapcsán mutatott rá arra, hogy aki szereti, amit csinál, és mellette elég aktivitást mer vállalni ezeken a területeken, arra könnyen felfigyelhetnek a szakma nagyjai is.

A résztvevők többek közt a doktoranduszi életről, és az egyetemi kompetitív légkörről érdeklődtek, de emellett sok kérdést tettek fel a megélhetési lehetőségekről is. Ehhez Csaba Dániel olyan tapasztalatait mesélte el, hogy bár – több amerikai egyetemhez hasonlóan – a NYU ösztöndíjat biztosít, hogy a tanulás mellett ne dolgozzon a hallgató, sokszor valóban lejjebb kell adni az itthon megszokott igényekből. Ha az ember nem New York nagyon távoli kerületeiben akar lakni, akkor rákényszerülhet arra, hogy egy ablaktalan pincehelyiségben éljen. Egy idő után azonban, ha az az illető már kiismeri az ottani életet, több olyan lehetőséggel is találkozhat az egyetem keretein belül, amelyek segítségével többletforráshoz juthat – ilyen például a nyári egyetemen, vagy a NYU Stern Business Schoolban való tanítás, vagy akár a kutatók munkájába való becsatlakozás.

Csaba Dániel előadása tehát nem csak betekintést nyújtott a nyugat-európai és tengerentúli egyetemi életbe, hanem ahhoz a hozzáálláshoz is közelebb kerülhettünk, amely segít sikerrel venni egy szakmai karrierhez vezető út lépcsőfokait.

Dánielnek ezúton is további sok sikert kívánunk, az ELTECON Alumnárium sorozatának újabb előadása pedig a következő félévben újra várja az érdeklődőket.

szerző: Ottlik Domonkos

2017.01.17.