Ehető társadalom – Konferenciafelhívás

Az ELTE Kulturális Antropológia Tanszékéhez kapcsolódó Menza Műhely táplálkozásantropológiai kutatócsoport Ehető társadalom címmel 2014. május 31-én (szombaton) konferenciát szervez, amelyre várják azokat a kutatókat, előadókat, akik az étkezés és kultúra tágan értelmezett témakörével foglalkoznak, és a rendezvény keretein belül kutatásaikról előadást tartanának. Az absztraktok beérkezésének határideje 2014. március 31.
 
A konferencia célja a táplálkozáshoz kapcsolódó, bennünket körülvevő jelenségek értelmezése, hogy együtt szóljunk hozzá Edmund Leach gondolatához:
„Valójában az embereknek nincs rá szükségük, hogy megfőzzék ételeiket; ezt csak szimbolikus okok miatt teszik, hogy megmutassák emberek és nem pedig állatok.”
 
Mit mondanak el rólunk ételeink, fogyasztási szokásaink, a főzés és étkezés rituáléja? Hol van az egyén és hol a közösség, hol a nemzeti öntudat és a lázadás a táplálkozáskultúrában? Hogyan születnek új szimbolikus jelentések a „racionális táplálkozás” korában? Merre tartanak a férfi és női szerepek a konyhában? Hogyan válik az étel és az étkezés az önkifejezés eszközévé? Születnek-e új társadalmi trendekből új étkezési szokások? Milyenek korunk testkép-ideáljai? Még mindig a nagyétkű a társadalmilag jutalmazott? Létezik-e a kövérség vagy a soványság kultúrája? Hogyan idegenedik el a fogyasztói kultúra a táplálékforrásaitól, illetve hogyan válik újra a fogyasztói kultúra részévé az ételhez fűződő intimitás?
 
A MENZA fiatal kutatói ilyen és hasonló kérdésekre keresnek válaszokat kutatásaik során. Most pedig a közös gondolkodás reményében hívják konferenciaszereplése a kulturális antropológia és társtudományainak művelőit.
 
Eddigi témajavaslatok, előadás és szekció ötletek:

  • Étel, esztétika, design, művészet
  • Régi hagyományok új terekben
  • Az alkohol kulturális jelentései
  • Evészavar és kultúra
  • Elfogyasztott identitások

A regisztrálni kívánt magyar vagy angol nyelvű (15 perces) előadások maximum 250 szavas terjedelmű hosszú absztraktjait, valamint a maximum 300 karakteres rövid absztraktjait a  menza.muhely@gmail.com címre várjuk. Az absztraktok beérkezésének határideje 2014. március 31.
 
A konferencia helyszíne: Kontra Klub (1094 Budapest, Liliom utca 41. – Trafó Kortárs Művészetek Háza)
Regisztrációs díj: nincs
 
A konferenciát követően a Menza Műhely vendégül látja a konferencia előadóit az Élesztő kézműves söröző új lakáséttermében.

2014.03.06.