ELTE TáTK-s díjeső a Magyar Szociológiai Társaság 2023. évi vándorgyűlésén

2023.11.17.
ELTE TáTK-s díjeső a Magyar Szociológiai Társaság 2023. évi vándorgyűlésén
A mai napon, 2023. november 17-én kezdődött a Magyar Szociológiai Társaság idei, éves vándorgyűlése, melynek helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem.

Az idei gyűlés tematikája: Válságról válságra. A szervezőbizottság felhívásában jegyzi: „A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság, az egyre kiterjedtebb ökológiai válság, a covid járvány fokozta egészségügyi és gondozási válság, politikai és humanitárius krízishelyzeteket okozó háborúk láthatóvá tették társadalmi csoportok sérülékenységét, a gazdasági és társadalmi erőforrásokhoz való hozzáférés egyenlőtlenségeit. Ez bizonyos szociológusokat a modern társadalmak fogalmi és strukturális újraértékelésére ösztönözte, másokat pedig a válságok percepcióinak, hatásainak és következményeinek mind pontosabb megértésére. Minden korábbinál fontosabbá vált a jól megfogalmazott szociológiai kérdések és módszerek szerepe abban, hogy világosan értelmezni tudjuk a válság(ok) kihívásaira adott társadalmi reakciókat.”

A vándorgyűlésen számos TáTK-s oktató működik közre előadóként és szervezőként is egyaránt. A vándorgyűlés alkalmával a Magyar Szociológiai Társaság hagyományosan kiosztja éves szakmai díjait is. Ahogy az elmúlt években, idén is több ELTE TáTK-hoz kötődő oktató és PhD-hallgató részesült elismerésben.

Somlai Péter professor emeritusnak a zsűri Angelusz Róbert Egyetemi Oktatói Díjat adományozott, amellyel olyan iskolateremtő tanárokat tüntet ki, akik a leendő szociológus generációk kinevelésért sokat tesznek.

Barna Ildikó és Knap Árpád (Research Center for Computational Social Science) az ELTE Társadalomtudományi Karán folyó A politikai nyilvánosság rétegei Magyarországon (2001–2020) c. OTKA-kutatás eredményeit bemutató Analysis of the Thematic Structure and Discursive Framing in Articles about Trianon and the Holocaust in the Online Hungarian Press Using LDA Topic Modelling c. tanulmányukkal (Nationalities Papers, 51(3), 603–621) a legjobb tudományos cikkért járó Polányi Károly-díjat nyerték el.

Gratulálunk a díjazottaknak!