Felsőoktatási innováció a fogyatékos emberekért

A Társadalomtudományi Kar és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakemberei egy Erasmus+ KA2 stratégiai partnerségi pályázat keretében – együttműködve az FSZK Nonprofit Kft-vel – elnyerték a lehetőséget arra, hogy felsőoktatási képzésfejlesztési innovációval segítsék a fogyatékos emberek önálló életvitelét támogatott lakhatási szolgáltatásokban.

A 293.265 euró költségvetésű, 32 hónapig tartó PODIUM Projekt (Path of Deinstitutionalisation – Urgent Moves) felsőoktatási célja, hogy megalkossák és később alkalmazzák azt a gyakorlatorientált kurzust és képzési tartalmat, amely által a hallgatók ismereteket szereznek a kiváltás folyamatáról. A kiváltás az a meghatározó fogyatékosságügyi fejlesztés, amelynek során az elkövetkező években több ezer, jelenleg nagy létszámú, bentlakást biztosító szociális intézményben élő fogyatékos ember lehetőséget kap arra, hogy lakásokba és házakba költözzenek, így közösségeik látható és aktív polgáraivá váljanak.

A fejlesztéssel a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény 19. cikkének megvalósításához kíván hozzájárulni a nemzetközi partnerség, melynek tagjai a szlovén CUDV Draga, a román Asociata Alternativa Brincovenesti, a szerb MDRI-S Inicijativa za prava sa mentalnim invaliditetom és a dán Region Midtjylland.

A PODIUM projektről bővebb információ itt olvasható, a program koordinátorai a TáTK részéről Tausz Katalin, a Szociálpolitika Tanszék egyetemi tanára, Kun Zsuzsa, a Szociális Munka Tanszék óraadó oktatója, a BGGyK részéről Cserti-Szauer Csilla, az Általános Gyógypedagógiai Intézet tanársegédje, Losoncz Mária, a Dékáni Hivatal vezetője, valamint Szűcs Boglárka, a tudományos és nemzetközi ügyek kari ügyintézője.


forrás: elte.hu cikke

2016.02.01.