Fenntartható élelmiszerfogyasztás

Jógyakorlatokat, kezdeményezéseket és innovatív megoldásokat mutatott be az ELTE rendezvénye

2025.04.28.
Fenntartható élelmiszerfogyasztás
2025. április 24-én a fenntartható élelmiszerfogyasztással kapcsolatos jógyakorlatok, kezdeményezések és innovatív megoldások bemutatását célző rendezvényt szervezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának Zöld gazdaság és gazdaságetika kutatócsoportja Szombathelyen. A rendezvény a Föld napjához kapcsolódó Föld hete programsorozat keretében került megrendezésre. 

Az eseményen Polákovics Marietta, a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója ismertette a vásárcsarnok fenntarthatóságban betöltött szerepét, hangsúlyozva a helyi megoldások jelentőségét a globális kihívások tükrében. Ezt követően Horváth Gergely, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. regionális szortiment menedzsere mutatta be a Régiók kincsei programot, amely a hazai kistermelők támogatásával járul hozzá a fenntartható fogyasztáshoz. Dr. Szőke Viktória, az ELTE adjunktusa és a Nébih oktatási nagykövete a Maradék nélkül program keretében az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Végül Dr. Tóth András József és Dr. Bittsánszky András, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusai tartottak online előadást az alternatív fehérjeforrások élelmiszerláncban betöltött szerepéről.

A rendezvény fontos platformot biztosított a fenntartható élelmiszerfogyasztás aktuális kérdéseinek megvitatására, a jógyakorlatok megosztására és a fenntarthatóság társadalmi jelentőségének hangsúlyozására.

Az ELTE TáTK Zöld gazdaság és gazdaságetika kutatócsoport célja, hogy a fenntarthatóság eszméjét és a környezettudatos gondolkodást minél szélesebb körben terjessze, hozzájárulva ezzel egy felelősebb társadalom kialakulásához.