Huszka Beáta és Kovács Kriszta a Curie-program egyéni ösztöndíjasai

2019.04.22.
Huszka Beáta és Kovács Kriszta a Curie-program egyéni ösztöndíjasai
A Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének két oktatója: Huszka Beáta adjunktus és Kovács Kriszta habilitált egyetemi docens is sikeresen szerepelt a Marie Skłodowska Curie-program egyéni ösztöndíj-pályázatán.

Huszka Beáta két éves egyéni kutatási ösztöndíjat nyert az athéni ELIAMEP-nél, melynek keretében olyan kérdésekkel fog foglalkozni, minthogy a kisebbségi jogok mennyiben és milyen mobilizációs stratégiákkal érvényesíthetők a pereskedésen keresztül Közép-Kelet Európában. E tágabb témán belül a romániai romák, a romániai magyarok, a magyarországi romák és a szerbiai magyarok pereskedését fogja vizsgálni.

A teljes régióra vonatkozóan egy szerkesztett kötetben, meghívott szerzők tanulmányait is szerepeltetve fogja feltérképezni a kisebbségi pereskedés lehetőségeit. „Ez egy hiánypotló kutatás – állítja Huszka Beáta –, mivel a roma kisebbség kivételével a kelet-európai nemzeti kisebbségek jogi mobilizációjáról alig van tudományos szakirodalom, de a nyugat-európaiakéről is kevés.” A projekt előreláthatóan 2019 októberében indul és 24 hónapig tart.

Kovács Kriszta, aki szintén a Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója, a tapasztalt kutatókat támogató európai mobilitási programnak köszönhetően 2019. szeptembertől 24 hónapot tölthet a berlini Társadalomtudományi Kutatóközpontban (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung). Kutatási programjának témája a nemzeti identitás bírósági értelmezése.

Kovács Kriszta elmondta, hogy: „A kutatási program fókuszában a német alkotmánybíróság és a visegrádi országok alkotmánybíróságainak jogértelmezése áll. A kutatás alapkérdése a bírói jogértelmezés kritikai vizsgálatának lehetősége: mely esetekben legitim az uniós tagállami bíróságok identitásértelmezése és milyen vizsgálódás dönthet az értelmezés legitimitásáról.”

Mindkét oktatónak gratulálunk és sikeres kutatómunkát kívánunk!