Kardos Gábor az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzat új elnöke

2024.05.07.
Kardos Gábor az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzat új elnöke
Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzat 2024. április 25-i alakuló ülésén a vezetői székben a leköszönő Vasas Mátét új elnök, Kardos Gábor váltotta. Gáborral a közéleti szerepvállalásról, elnöki programjáról és céljairól, valamint egy hallgatóbarátabb campus lehetőségeiről beszélgettünk. Interjú Kardos Gáborral, az ELTE TáTK HÖK új elnökével.

Gratulálunk az elnöki kinevezéshez! 2022 szeptembere óta tanulsz az ELTE TáTK-n. Mióta foglalkoztat a közéleti szerepvállalás? Mióta vagy HÖK-tag és milyen szakmai, közéleti tapasztalatok és élmények hatására indultál el az elnökválasztási versenyben?

K.G.: Először is nagyon köszönöm a gratulációt! Alapvetően a 2022-es Gólyatábor volt az az esemény, ami elindított a közéleti szerepvállalás felé vezető úton. Ott gólyaként felemelő volt látni, ahogy a szervezők egy motivált, összetartó csapatot alkotva mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb élménnyel mehessünk haza a tábor végén. Úgy éreztem, hogy én is szeretnék egy ilyen közösséghez tartozni és át szeretném majd élni ezt az élmény szervezői oldalról is. Már egyből az első félévem kezdetén csatlakoztam a Nemzetközi Tanulmányok Szakos Hallgatói Érdekképviselethez (NT Szhék), ahol betekintést nyerhettem a hallgatói képviseletbe és rendezvényszervezésbe szakos szinten. Főképp a sokszínű események szervezése és lebonyolítása erősítette meg bennem újra és újra, hogy hosszabb távon és magasabb szinten is szeretnék közösségszervezéssel és a hallgatói élet felpezsdítésével foglalkozni. Mivel a Szhék a HÖK „alá” dolgozott be, így gyakran egybeolvadt a működés a HÖK-kel, így a kapcsolati hálóm is hamar kialakult és idővel egyre erősebbé vált mind a HÖK-ön belül, mind a többi Szhék-csapattal. Minden tisztviselőn láttam a motivációt, a tenni akarást és ezt az attitűdöt én is átvettem tőlük. A 2023-as év végére nyilvánvalóvá vált, hogy a HÖK-ös csapat nagy része leköszön majd a ciklus végén, ezért nagy hangsúlyt fektetett az akkori elnökség az utánpótlás megszervezésére. Ekkor kért fel Vasas Máté, a leköszönő elnök, hogy folytassam és fejlesszem az ő és csapata által elkezdett munkát. Ebben az időszakban már én is aspiráltam a pozícióra, ezért elfogadtam a tiszteletteljes megkeresést és elkezdtem a csapatomat megszervezni tele motivációval.

Elnöki programodban írod: „Úgy gondolom, hogy »A TáTK befogad és elfogad« nem csupán egy szlogen, hanem képviseli azt a szellemiséget, amely meghatározza a kar hallgatóinak mindennapjait. Ezt a szellemiséget újult erővel szeretném képviselni az elkövetkezendő ciklusban a megújult csapattal.” Elnökként hogy látod, a gyakorlatban miként erősíthető meg ez az ethosz?

K.G.: Úgy látom, hogy alapvetően jellemzi a kart ez a szlogen, alapértéknek tartjuk a HÖK-ben is a szociális érzékenységet. Nagyban meghatározta az egyetemi szocializációmat a közösséghez tartozás élménye, melynek alapja volt a befogadó attitűd, ami körülvett. Ezt a hozzáállást szeretném kiterjeszteni a hallgatói közeg minél szélesebb rétegeiben, külön hangsúlyt fektetve a nemzetközi és a speciális igényű hallgatókra. A gyakorlatban ezt olyan eseményekkel erősíteném, ahol különböző nemzetek mutathatják be egymásnak a kultúrájukat, ezen felül platformokat szeretnénk létrehozni a külföldi hallgatóknak, ahol az érdekeiket szervezett kereteken belül képviselhetik még erősebben. Az esélyegyenlőség nevében esélyszobát alakítunk ki, ahol a speciális igényű hallgatók tanulási lehetőségeit segítjük majd. Ezen felül rendszeres igényfelmérésekkel operálunk majd, mivel mindenki szava számít!

Fontos pontja volt az elnöki pályázatodnak az átláthatóság és hallgatókkal történő kapcsolattartás elmélyítése. Milyen csapatháttérrel és milyen intézkedésekkel tervezed ezt elérni?

K.G.: Egyik fő célunk a honlapunk és a social media felületeink fejlesztése, ezzel kéz a kézben jár az HÖK átláthatóságának javítása is. Szeretnénk, ha a működésünk több platformon, több aspektusból is látható lenne a hallgatók számára, ezáltal is egy „emberarcúbb” HÖK képét szeretnénk közvetíteni. A honlapon jelennek majd meg a hivatalosabb információk (tisztviselők bemutatkozásai, szervezetfelépítés, jegyzőkönyvek), míg a social media felületeken interaktív kommunikációt szeretnénk folytatni a hallgatókkal, ezzel is bevonva őket a működésbe. Egy TikTok-csatorna létrehozásával rengeteg lehetőségünk lesz majd közvetlenebb médiakommunikációt kiépíteni. Mindezt főképp a szuper Kommunikációs Bizottságunk fogja menedzselni, melynek tagjai nagyon motiváltak és kreatív ötletekkel vannak felvértezve.

Milyen intézkedésekkel tervezitek a nemzetközi és szombathelyi hallgatók szorosabb bevonását?

K.G.: A nemzetközi hallgatókat a fentebb említett programokon kívül az orientációs nap fejlesztésével szeretnénk elérni. Ezt az eseményt egy mini gólyatáborrá szeretnénk tenni hosszútávon, mivel a nemzetközi hallgatók ekkor csöppennek bele először a hallgatói életbe. Ahogy nekem is egy fontos alapélmény volt a gólyatábor, ezt valamilyen szinten a nemzetközi hallgatóknak is szeretnénk megadni. Továbbá klubok létrehozásával is igyekszünk erősíteni a szerveződést a körükben. Szombathelyet illetően fő célunk a földrajzi távolság áthidalása, mely nyilván nehéz feladat, de a szombathelyi alelnökkel rendszeres egyeztetés folyik arról, hogy mik a közös céljaink és milyen közös eseményeket tudunk létrehozni. Ideális esetben egy évben egyszer megejtünk egy páros eseményt (egyszer itt, egyszer ott), ahol tanulmányi és szórakoztató programokkal egyaránt vegyítjük a hallgatókat.

A hallgatói élmény javításával kapcsolatban milyen campusfejlesztési céljaitok vannak?

K.G.: Főként a közösségi terek minőségét szeretnénk javítani, mivel jelenleg relatív kevés hely biztosított a hallgatóknak a tanulásra, pihenésre. A campuson osztozó többi kar (TTK, IK) HÖK elnökével már egyeztettük a közös célokat, ezáltal közös erővel fogunk fellépni a fejlesztések mellett. Főleg a büfék körüli részt szeretnénk fejleszteni, ezen felül a két épület közötti területet is célunk színesebbé tenni padokkal, asztalokkal, babzsákokkal. A következő hetekben megnyílik majd egy hallgatói konyha, ahol mikrohullámú sütők és asztalok várják majd a hallgatókat.