Klímaváltozás és Magyarország

2020.07.22.
Klímaváltozás és Magyarország
Klímaváltozás és Magyarország címmel jelent meg egy 2019-es vitafórum összefoglaló kötete Szathmáry Eörs akadémikus szerkesztésében. A kötetben szerepel Antal Miklós és Lányi András írása is.

A Felelős Értelmiség Csoport szimpóziumán a résztvevő kutatók a klímaváltozás hatásait tekintették át az élettelen környezetre, az élővilágra, valamint a társadalomra. Az előadásokat összefoglaló kötetben kilenc tanulmány szerepel, ebből kettőt a Társadalomtudományi Karhoz kötődő szakértők jegyeznek.

Antal Miklós, az ELTE-MTA Lendület New Vision kutatócsoport vezetője arra mutat rá tanulmányában, hogy a klímaváltozással kapcsolatos döntések, cselekvések értékválasztáson alapulnak, nem pusztán racionális alapon születnek. A kétféle - racionális és normatív - nézőpont keveredése "komplexitási válságot" okoz. Antal Miklós szerint nem a leegyszerűsítés, hanem a különböző értékek ütköztetése segíti a helyzet hosszú távú megoldását. 

Lányi András, a humánökológia mesterszak alapítója írásában rámutat a válságba került, tehetetlen ipari civilizációban megjelenő, a klímakatasztrófa elleni beavatkozást halogató érvelések hibáira. Véleménye szerint a kiutat a kisközösségek megerősödése, a helyi szintű döntéshozatal jelenti, hiszen minden ember és közösség elemi érdeke a saját, szűkebb környezetének megóvása.

borító

A kötet adatai: Szathmáry Eörs (szerk.): Klímaváltozás és Magyarország. Osiris Kiadó, Budapest, 2020

Forrás: mta.hu