Közlemény – 2019. július 19.

2019.07.19.
Közlemény – 2019. július 19.
A napokban több médiumban megjelent a Magyar Tudományos Akadémia Prémium Posztdoktori Programját bíráló cikk, mely oktató-kutató kollégánk, Koltai Júlia Anna [adjunktus, Társadalomkutatások Módszertana Tanszék] tudományos munkáját is értékelte.

A sajtóban megjelent információk, ahogy az MTA TK közleménye is írja, helytelenek: „Koltai Júlia Anna nagyon széles tudományos munkásságából is csak egyetlen dolgot emel[nek] ki. Koltai Júlia Annának két impakt faktoros publikációja mellett megjelentek további nemzetközi publikációi, rendszeresen publikál emellett hazai folyóiratokban és könyvekben, összesen több mint 40 írása jelent meg, melyek között több magasan hivatkozott. Az egyik impakt faktoros írása a Social Networks folyóiratban jelent meg, amely a hálózatkutatás legmagasabban jegyzett tudományos lapja jelenleg. A rangos társadalomtudományi lapokban való publikálás jelen gyakorlata szerint egy kutatási eredmény megszületését követően két–három év múlva, vagy akár később jelennek meg nyomtatásban az erről szóló írások. Így a 2019-es Social Networks cikk mögötti kutatás óta számos új eredményt ért el kollégánk, melyek a következő években jelennek majd meg. Számítógépes társadalomtudomány témában például két elfogadott írása fog megjelenni a Springer gondozásában.”

Kollégánk, Koltai Júlia Anna az ELTE TáTK-n folytatta egyetemi és doktori tanulmányait, 2008 óta oktat karunkon. Kutatási területének hazai úttörője. Kutatási témája – a hagyományos szociológiai módszertan alkalmazásának lehetőségei és az üzleti/technológiai területen kifejlesztett elemzési eszközök társadalomtudományi felhasználhatósága – rendkívül fontos és időszerű.

Fentiek alapján az ELTE TáTK közössége méltatlannak tartja a kutatónkat ért szakmaiatlan és bántó bírálatot, illetve kiáll a Magyar Tudományos Akadémia döntése, valamint Koltai Júlia Anna kutatói kvalitásai mellett.