Kulcskérdések V: Traumák és tabuk

Kulcskérdések V: Traumák és tabuk
03/26 - 03/27

2015. március 26. - 2015. március 27.

ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb, 0.100C

03/26 - 03/27

2015. március 26. - 2015. március 27.

ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb, 0.100C


2015 márciusában már az 5.  alkalommal rendezi meg a Társadalomtudományi Kar a "Kulcskérdések a társadalomkutatásban" című konferenciát. Ezúttal az alcím: Traumák és tabuk. Az esemény célja továbbra is, hogy Karunk oktatói és hallgatói közösen vitassák meg a társadalomkutatás aktuális „kulcskérdéseit”.

Időpont: 2015. március 26-27.
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi épület, Kari Tanácsterem (0.100C)

Facebook esemény
Programfüzet
Absztraktfüzet

Leírás
Társadalom-és kultúrakutatóként szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy traumákat átélni univerzális emberi tapasztalat. Személyes és kollektív traumák szövik át a társadalmak történetét és kulturális emlékezetét. Egyes kultúrákban átbeszélésre, feloldásra kerülnek a traumák, míg máshol tovább élnek kibeszéletlenül, feldolgozatlanul, tabusítva, tovább őrizve az ezekből fakadó társadalmi feszültségeket és pszichés problémákat. A traumák és tabuk kutatása ezért lehetővé teszi egy társadalom és a társadalmi csoportok történelemszemléleteinek, emlékezet-narratíváinak, politikai ideológiáinak mélyreható értelmezését az ezektől elválaszthatatlan konfliktusok megértésének és (ennek következtében) lehetséges enyhítésének lehetőségeit. Ezzel együtt a traumák és tabuk kutatása során megismerhetjük azokat a kulturális jelenségeket, folyamatokat is, amelyek válaszul születtek a traumák enyhítésére, feloldására illetve a tabuk kibeszélésére.
  • Milyen traumák és tabuk léteznek és élnek tovább az általunk kutatott társadalmakban vagy csoportokban?
  • Léteznek-e olyan kulturális skillek, rendszerek vagy jelenségek (pl. a humor, kollektív rítusok, személyes terápiák) amelyek képesek a traumák feldolgozására?
  • Milyen társadalmi események és következmények kapcsolódnak, kapcsolódhatnak a traumák továbbéléséhez?
  • Milyen kibeszéletlen traumák és tabuk élnek tovább a mai Európában és Magyarországon?
  • Milyen estekben találkozunk a traumák és tabuk kérdéskörével kutatásaink során és milyen módszertani nehézségekkel, kihívásokkal jár mindez?
  • Mi a társadalomtudomány szerepe a traumák kibeszélésének, enyhítésének folyamatában és milyen etikai dilemmákat vethet fel mindez?

Tervezett konferenciánk többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszlehetőségeket a Karunkon megkezdett közös gondolkodás folytatásának reményében. A felmerült kérdések természetesen idén is bővíthetőek és kerekasztal-beszélgetések formájában is megvitathatóak lesznek.