Kutatók Éjszakája ❌ ELTE TáTK – Temetetlen emlékek

Kutatók Éjszakája ❌ ELTE TáTK – Temetetlen emlékek
09/29

2023. szeptember 29. 17:00 - 20:00

ELTE TáTK, Lágymányosi Campus Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a) 1.71

09/29

2023. szeptember 29. 17:00 - 20:00

ELTE TáTK, Lágymányosi Campus Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a) 1.71


Temetetlen emlékek – Személyes történetek a holokauszt és a vészkorszak túlélőitől és annak leszármazottjaitól. A dokumentumfilm megtekintése és beszélgetés a holokauszt emlékezetéről Magyarországon. A filmet angol felirattal vetítjük.

A programról

Közel nyolcvan év telt el a magyarországi holokauszt borzalmai óta. Az áldozatok és szemtanúk nemzedékének élő, kommunikatív emlékezete lassan átalakul a kulturális emlékezet mintáivá. A dokumentumfilmben megszólalók segítségével olyan gondolatokkal és személyes történetekkel szembesülhetünk, amelyek drámaian mutatnak rá a holokauszt átélt borzalmaira és az azokat követő felejtés kiáltó csendjére is. Közép-Európában az elmúlt évtizedekben nem volt kollektív szembenézés, nem volt nyilvános és átfogó nyílt társadalmi diskurzus a vészkorszakról. A holokauszt emlékezetét évtizedeken át kísérő hiány rámutathat a velünk élő magyarországi társadalmi feszültségek egyik megkerülhetetlen forrására is.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épületek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében. Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához. Milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken?

A Kutatók Éjszakáján bemutatott dokumentumfilm erre a kérdésre próbál reflektálni. A Temetetlen emlékek című filmet Csepeli György, Kiss Richárd, Surányi András, Sükösd Anikó és Papp Richárd készítette. A dokumentumfilm a Gaudiopolis Békésmegyeri Evangélikus Szeretetházban felvett vizuális dokumentációkból készült.

Szereplők

  • Csepeli György
  • Papp Richárd

Regisztráció

Az esemény regisztrációköteles. Kérjük regisztrálj az alábbi oldalon:

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/elte-tarsadalomtudomanyi-kar/temetetlen-emlekek-filmvetites-es-beszelgetes