Milyen innovatív megoldásokra használnák a szociológiahallgatók az AI-t?

Mesterséges Intelligencia és Szociálpszichológia

2024.05.29.
Milyen innovatív megoldásokra használnák a szociológiahallgatók az AI-t?
A 2023/24. tanév II. félévében Dessewffy Tibor és Ágoston László vezetésével megrendezett “Szociálpszichológia szeminárium – Mesterséges Intelligencia és Szociálpszichológia” kurzus sikeresen zárult. A formabontó kurzus célja az volt, hogy a hallgatók mélyebben megismerjék a mesterséges intelligencia (AI) és különösen a nagy nyelvi modellek, mint a GPT-4 jelentőségét a társadalomtudományokban és a szociálpszichológiában. A kurzus nagy része a Meet Perspectives budai irodájában zajlott, ami remek környezetet nyújtott az innovatív megközelítésekhez és a kooperációhoz.

A kurzus felépítése

A kurzus tematikája átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtott a mesterséges intelligenciáról és annak társadalmi hatásairól. Az előadások során a hallgatók betekintést nyerhettek az AI fejlődésének történetébe és jelentőségébe a társadalomtudományokban. Az AI múltja és fejlődése mellett a technológia jelenébe és jövőjébe is betekintést nyerhettek a hallgatók. Az elméleti órák során intenzív diskurzusok bontakoztak ki a mesterséges intelligencia társadalmi következményeiről. Az elméleti áttekintést követően ismerkedtek meg a hallgatók a Design Thinking módszertanával, mely során a különböző termékek és szolgáltatások tervezésében a potenciális felhasználók perspektívájába helyezkedve kezdték meg a munkát. Ezt figyelembe véve a hallgatóknak keresniük kellett egy olyan problémát vagy lehetőséget, amelyre jó megoldást nyújthatna a mesterséges intelligencia és szívesen dolgoznának rajta egy projektmunka keretében. A kurzus további különlegessége volt a számos vendégelőadó, akik saját projektjeiken keresztül mutatták be az AI gyakorlati alkalmazását és azok szociálpszichológiai perspektíváját. A kurzus során a hallgatók láthattak médiát monitorozó és a felhasználó számára relevanciát meghatározó AI modellt, az egyetemi oktatásba integrálódó konzulens és vizsgára felkészítő chatbotot, de a prompt engineering művészetét is megismerhették.

A kurzus második felében a hallgatók három csoportban dolgoztak, mindegyik csapat saját AI projektet fejlesztett a Design Thinking megközelítését szem előtt tartva. A hallgatók a projektjeik készítése és tesztelése során számos interjút készítettek, felkerestek különböző üzleteket és szakembereket, így számos empirikus élmény segítségével tudták megismerni a potenciális felhasználók perspektíváját.

Hoptimal, a sörajánló asszisztens

Az első csoport egy átfogó és innovatív sörajánló asszisztenst fejlesztett, amely nemcsak a használó ízlésének felderítésére képes, hanem a sörök beszerzésében, az adott sörökhöz megfelelő ételek ajánlásában és a sörtípusok bemutatásában is segítséget nyújt. Az ízlésfelismerés és ajánlás modul képes a felhasználó ízlésének elemzésére, előző választások és preferenciák alapján személyre szabott sörajánlásokat tesz. Az ízlésfelismerő algoritmus a felhasználó által kedvelt sörök ízprofilját elemzi, majd ezek alapján új söröket javasol, még akkor is, ha az adott felhasználó nem ivott még sört, vagy nem kedveli azt. Amennyiben egy sör elnyerte a felhasználó szimpátiáját, az asszisztens készséggel segít egy hozzánk közel eső beszerzési hely megtalálásában. A sörök mellé egy ételajánlási modult is beépítettek, amely figyelembe véve a sör ízvilágát és a felhasználó preferenciáit, összekapcsolja a söröket az ízben hozzáillő ételekkel, legyen az egyszerű snack vagy komplett fogás. Ezen kívül részletes információkat nyújt a különböző sörtípusokról, beleértve történelmüket, ízprofiljukat és gyártási folyamataikat. Azok számára, akik nem elégszenek meg az aktuális kínálattal és/vagy érzik a késztetést egy saját sör lefőzésére, az asszisztens lépésről lépésre útmutatást ad a sörfőzéshez, beleértve az alapanyagok kiválasztását, a főzési folyamatot és a palackozást. Az útmutató különböző nehézségi szinteken érhető el, kezdőktől a haladókig.

A szobanövény asszisztens

A szobanövény-tartás a hallgatók véleménye szerint a reneszánszát éli, azonban ezek a növények gyakran rövid életűek, a gyér és nem megfelelő információknak köszönhetően. Erre kívánt megoldást találni a második csoport, akik egy szobanövény asszisztenst fejlesztettek, amely segít a növénytulajdonosoknak a növények megfelelő gondozásában és a kártevők elleni védekezésben. Az asszisztens képes beazonosítani a különböző szobanövényeket egy egyszerű fotó vagy leírás alapján. Azonosítás után részletes információkat nyújt a növény fajtájáról, igényeiről és jellemzőiről. Minden azonosított növényhez részletes gondozási útmutatót nyújt, beleértve az öntözési, fény- és tápanyagigényeket. A gondozás tanácsok személyre szabhatóak, figyelembe véve a felhasználó otthoni körülményeit, mint például a páratartalom és hőmérséklet. Az alkalmazás felismeri a növényeken megjelenő kártevőket és betegségeket, valamint megoldásokat kínál a problémák kezelésére. Ha pedig éppen növény vásárlás előtt állunk, az asszisztens a felhasználó által megadott helyiség, fényviszonyok és más paraméterek alapján növényeket is tud ajánlani, amelyek jól illenek az adott környezethez. Az ajánlási algoritmus figyelembe veszi a felhasználó preferenciáit, beleértve a növények méretét, színét és gondozási igényeit is.

Erzsi, a bürokratikus asszisztens

Valószínűleg az olvasóval is megtörtént már, hogy eltévedt a bürokrácia nyomtatványokkal, kérvényekkel és átirányításokkal szegélyezett labirintusában. Ezt az össztársadalmi problémát felismerve a harmadik csoport projektje egy AI chatbot, Erzsi volt, aki egy bürokratikus asszisztens és az ügyintézés megkönnyítésére szolgál. Erzsi kifejezetten az e-személyivel kapcsolatos ügyintézésben nyújt segítséget, és számos funkcióval rendelkezik. Az ügyintézési segítség modul lépésről lépésre útmutatást nyújt az e-személyivel kapcsolatos ügyintézésben, beleértve a dokumentumok kitöltését és benyújtását. Az asszisztens interaktív útmutatókat és űrlapkitöltési segédleteket kínál, amelyek megkönnyítik a bonyolult bürokratikus folyamatokat. Az asszisztens testre szabható, a felhasználó igényeihez és preferenciáihoz igazodva nyújt segítséget: Lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználó beállítsa, mennyire legyen személyes vagy tárgyilagos, illetve részletes vagy tömör az információk közlése. Erzsi képes különböző stílusokban kommunikálni, hogy a felhasználó komfortosan érezze magát az ügyintézés során. Erzsi képes interaktív módon kommunikálni a felhasználóval, válaszolva a felmerülő kérdésekre és segítve az ügyintézés folyamatában. A chatbot fejlett nyelvfeldolgozási képességeinek köszönhetően pontos és releváns válaszokat ad, amelyek segítenek a felhasználóknak a gördülékeny ügyintézésben. Az asszisztens hozzáfér a legfrissebb jogszabályokhoz és eljárási rendekhez, így mindig naprakész információkat nyújt.

Zárszó

A Mesterséges Intelligencia és Szociálpszichológia kurzus sikeresen bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia és a szociálpszichológia integrációja új perspektívákat és lehetőségeket nyit meg a társadalomtudományok területén. A hallgatók nemcsak elméleti ismeretekkel gazdagodtak, hanem gyakorlati tapasztalatokat is szereztek az AI alkalmazásában, ami jelentős lépés a jövő szociológusai számára. A projektek bemutatása rávilágított arra, hogy a hallgatók kreativitása és innovatív gondolkodása hogyan tud hozzájárulni a mesterséges intelligencia társadalmi hasznosításához. Köszönet a résztvevőknek és az előadóknak a félév során nyújtott értékes hozzájárulásukért! A Meet Perspectives irodája által biztosított inspiráló környezet szintén hozzájárult a projektek sikeres megvalósításához, lehetővé téve a hallgatóknak, hogy teljes mértékben kibontakoztathassák kreativitásukat és szakmai tudásukat.


A cikk eredeti verziója a Digitális Szociológia Kutatóközpont honlapján jelent meg.