Mit is csinál egy szociológus? Norvég, angol és magyar egyetemisták jövőképe

Mit is csinál egy szociológus? Norvég, angol és magyar egyetemisták jövőképe
06/11

2024. június 11. 14:00

ELTE TáTK, Tanári Klub (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 2.139)

06/11

2024. június 11. 14:00 -

ELTE TáTK, Tanári Klub (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 2.139)


A Szociológia Intézeti Műhely eseménysorozat következő, június 11-i programján az ELTE TáTK alumnája, a Nottinghami Egyetem adjunktusa Dr. Hordósy Rita tart előadást kurrens kutatásáról.

Dr. Hordósy Rita az ELTE TáTK-n szerezte szociológia mesteri fokozatát, majd a Birminghami Egyetemen írta doktori disszertációját. Nemzetközi összehasonlító kutatásaiban az oktatás társadalmi igazságosságával foglalkozik főként a felsőoktatás területén. Jelenlegi munkája egyrészt az oktatás és kutatás kapcsolatára összpontosít, összehasonlítva ezt európai egyetemeken a hallgatók és oktatók szemszögéből; másrészt a tudástermelést alakító és szankcionáló folyóiratok szerkesztőbizottságok szerepét elemzi.

Június 11-i Mit is csinál egy szociológus? Norvég, angol és magyar egyetemisták jövőképe c. előadása azt vizsgálja, hogy a szociológia hallgatók hogyan gondolkodnak lehetséges jövőjükről Norvégia, Anglia és Magyarország egyetemein. A három esettanulmány összesen 38 hallgatói interjú alapján azt tárja fel, hogy a jelenlegi egyetemi hallgatók hogyan vélekednek szociológusi szerepekről, tevékenységekről, célokról és kimenetekről. A tanulók jövőbeli szociológiai énjükről alkotott felfogása és a példaképek szociológiai identitásuk alakításában betöltött szerepe bonyolult döntéshozatali folyamatokat tárnak fel.