MTA nyílt ülés a roma populáció egészségügyi, szociális és társadalmi jellemzőiről

A MTA Környezet és Egészség, valamint a Megelőző Orvostudományi Bizottság  „Magyar roma populáció egészségügyi, szociális és társadalmi jellemzői és a felzárkóztatás lehetőségei” címmel közös nyílt tudományos ülést tart. Az esemény összefoglalójaként zárszót Vokó Zoltán [egyetemi tanár, Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszék] mond. 

„Az ülés aktualitását egyrészt az adja, hogy ez a populáció egyre jobban leszakad, az esély egyenlősége-, egészségügyi- és szociális helyzete, egyre romlik, ugyanakkor  a területi különbségektől függően a roma populáció számbeli növekedése  egyes régiókban 2050-re elérheti a lakosság 40-50%-át. Lelkiismereti kérdése a tudománynak és szakmáknak, hogy a helyzetet a valóságnak megfelelően ismertesse és a felzárkóztatás érdekében a tennivalókat megfogalmazza (egészségügy, oktatás, szociális, környezeti tényezők, magatartás stb.), valamint a megelőzés lehetőségeit körvonalazzák 

A téma magába foglalja a populáció genetikai, epigenetikai,  demográfiai jellemzőket.  A kiemelten érinti a romák egészségügyi helyzetét, beleértve a betegségek gyakorisági  különlegességeit, a rizikó faktorokat, továbbá a szociális körülmények regionális  különbözőségeit. Ismertetik  azokat a pozitív példákat, melyek a felzárkózást, és a betegség  megelőzést elősegítik és az  esély egyenlőséget elősegítik.” 

Meghívó

2018.05.22.