Nemzeti identitás és modernitás - konferenciafelhívás (KRE)

2017. április 5–7-én a Károli Gáspár Református Egyetem nemzetközi konferenciát szervez Budapesten Nemzeti identitás és modernitás 1870–1945. címmel.  A tematika érinti Latin-Amerika, Dél-Európa és Kelet-Közép-Európa egyes országait a legújabb kori történelem peremzónáiban. (Mexikó, Kuba, Argentína, Brazília, Uruguay, Ecuador, Peru, Chile, Spanyolország, Románia, Szlovákia, Horvátország, Szerbia, Magyarország). A nemzeti identitás formálódásában az 1870-1945 közötti időszak meghatározó és bonyolult sajátosságokat mutat a nacionalizmus, az etnikai sokféleség, a gazdaság modernizálása, a regionalitás problémája, a lemaradás és a felzárkózás, a hagyományok és az újítások szempontjából.

A nemzetközi konferenciára olyan szakemberek előadói jelentkezését várják a történelem- és társadalomtudomány, az irodalom és a kultúra területeiről, akik kutatási eredményeikkel, újszerű, nemzetközi távlatokat is érzékeltető módon világítják meg az összetett és ellentmondásos témát. Három régió találkozik tehát három tematikus szekcióban. A találkozás és az előadások közös nyelve (angol) teremti meg annak a lehetőségét, hogy az előadók megismerjék és összehasonlítsák a címben jelzett témában és időszakban az egyes országokat, ahol sajátos történelmi folyamatok és fordulópontok mentén alakul a nemzeti identitás.

A részvétel szakmai feltételei:

  • az előadások időtartama maximum 20 perc
  • az előadások nyelve angol
  • a jelentkezők előadásainak szinopszisa 1 oldal, melyet maximum 350 szó terjedelemben és rövid CV kíséretében (max. 150 szó) kérünk megküldeni.

Jelentkezés 2016. szeptember 30-ig.

A konferencia időpontja: 2017. április 5-7.

Részletek:

A részletes konferenciafelhívás letöltése


2016.07.01.