Nők a tudományban – kerekasztal-beszélgetés

Nők a tudományban – kerekasztal-beszélgetés
10/25

2017. október 25.

Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

10/25

2017. október 25. -

Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)


A Magyar Szociológiai Társaság vándorgyűlésének keretében 2017. október 25., szerdán du. 5 és 7 h között kerül megrendezésre a „Nők a tudományban” c. kerekasztal-beszélgetés, amelynek résztvevői és szervezői között karunk több oktatója is szerepel.

A feminizálódott, széleskörű felsőoktatási képzés ellenére változatlanul sok akadály nehezíti a nők tudományos előre jutását. Ezekre az akadályokra azonban a magát alapvetően kritikai tudománynak tartó szociológia kevéssé reflektál, így fennmaradnak a nőket háttérben tartó mechanizmusok. A kerekasztal aktualitását mutatja az is, hogy az MTA elnöke a legutóbbi tagválasztás óta kiemelt figyelmet fordít a kutatónők helyzetére, ezért életre hívta a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságot. A bizottság feladata a nők szakmai előre jutását korlátozó tényezők feltérképezése, hogy az elnök lépéseket tehessen a hierarchia magasabb szintjein kutató nők létszámának és arányának növelésére, szakmai előre jutásuk támogatására. A kerekasztalban a szociológiai képzőhelyek és a téma szakértőinek bevonásával járjuk körül az alábbi kérdéseket: a meghívottak látnak-e akadályokat a nők tudományos pályán való előre jutásában, minek tulajdonítják az akadályok fennmaradását, végül kitől és milyen lépéseket várnak a helyzet megváltoztatása érdekében.

Moderátor: Nagy Beáta (BCE)

A kerekasztal résztvevői: Albert Fruzsina (KRE), Csicsmann László (BCE), Czibere Ibolya (DE), Feleky Gábor (SZTE), Gregor Anikó (ELTE), Paksi Veronika (MTA TK)

Szervezők: Nagy Beáta, Gregor Anikó, Koltai Juli, Paksi Veronika, Simonovits Bori, Szabari Vera

Diákoknak ingyenes az MSZT vándorgyűlése. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Időpont: 2017. október 25., szerda du. 5 és 7 h között
Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar – 1088 Budapest, Reviczky u. 4.