Nyár workshop - Társadalmi identitás, a kollektív emlékezet és a csoportok közötti megbékélés a mai magyar társadalomban

A Tom Lantos Intézet öt napos nyári workshopot szervez társadalmi identitás, kollektív emlékezet és csoportok közötti megbékélés témákban. Jelentkezési határidő: 2017. április 16.

Részlet a meghívásból:

Minden közösség kollektív emlékei által formálódik, amely alól a magyar társadalom sem kivétel. A magyar népesség különféle csoportjai különböző traumákat hordoznak magukban az elmúlt évszázad eseményei következtében. Ezek közül kétségkívül kiemelkedik Trianon, a két világháború, a holokauszt és a roma genocídium, valamint a sztálinizmus és az 1956-os megtorlás. Ezen történelmi események kibeszéletlenségük és feldolgozatlanságuk okán sokszor feszültségekkel teli csoportközi viszonyokat eredményeznek a mai magyar társadalomban, és a közös kollektív emlékezet kialakításának útjába állnak.

Az ötnapos workshop a társadalmi identitást, a kollektív emlékezetet és a megbékélést helyezi a fókuszba a témával foglalkozó szakemberek, történészek, társadalomtudósok, média szakemberek és civil aktivisták bevonásával. A workshop során a résztvevők megismerkednek e fogalmak elméleti és gyakorlati hátterével, és megvizsgálják mindezek hogyan alkalmazhatóak a magyar társadalom különböző csoportjai esetében.

A részvétel ingyenes, a résztvevők számára szállás és étkezés biztosított a workshop ideje alatt.

A workshop Leányfalun kerül megtartásra 2017. június 4-9. között.

Jelentkezési határidő: 2017. április 16.

További információ a rendezvényről és a jelentkezés részleteiről elérhető a Tom Lantos Intézet honlapján.

2017.03.21.