Nyertes pályázat a Nemzetközi Visegrádi Alapnál

2022.05.03.
Nyertes pályázat a Nemzetközi Visegrádi Alapnál
Az ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalmi Kapcsolatok Intézete Research on Transgenerational Holocaust-memory in Central Europe című pályázata elnyerte a Nemzetközi Visegrádi Alap (Visegrad Fund) kutatási támogatását.

A  megpályázott kutatás célja, hogy a Holokauszt generációról generációra öröklődő emlékezetét elemezni tudják országonként három-három településen három generáció (70+ év; 40-70 év; 18-30 év) vizsgálatával. A kiválasztott három település az egyes országok fővárosát, városait és vidéki településeit tartalmazza. Mindez lehetőséget ad a fővárosi és vidéki Holokauszt emlékezet hasonlóságainak és különbségeinek összehasonlító elemzésére.

A kutatást a következő országokban és településeken végzik:

  • Magyarország: Budapest, Miskolc, Körösladány
  • Csehország: Prague, Kolín, Kosova Hora
  • Szlovákia: Bratislava, Krupina, Čaňa  
  • Lengyelország: Warsaw, Tarnów, Wąsosz

Az interjúkérdések átfogóan vizsgálják az emlékezet történelmi és jelenlegi folyamatait, változásait, társadalmi-kulturális összefüggéseit. A fókuszcsoportos interjúkat filmen rögzítik. Az interjúk így további elemzések forrásaiként, valamint kiállítási produktumként is használhatók. Az interjúkat egy hét terepmunka előzi meg minden településen.

A kutatást az ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalmi Kapcsolatok Intézete részéről Papp Richárd intézetigazgató vezeti. A projekt 2022. 05. 01. és 2023. 10. 01. között kerül megvalósításra.

Partnerintézmények:

  • Institute of Social Anthropology, Faculty of Social and Economic Sciences, Comenius University, Pozsony, Szlovákia
  • Charles University, Faculty of Humanities, Department of Social Science, Prága, Csehország
  • AGH University of Science and Technology Faculty of Humanities, Krakkó, Lengyelország

A projektre elnyert összeg: 53 790 Euró.

A Nemzetközi Visegrádi Alap olyan nemzetközi donorszervezet, melynek feladata a Visegrádi Csoportot (V4) alkotó országok – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – közötti szorosabb együttműködés elősegítése. Az Alap célja: közös kulturális, oktatási, tudományos projektek támogatása, az ifjúsági cserekapcsolatok fejlesztése, valamint a határon átnyúló együttműködés elősegítése pályázati alapon. Az Alap székhelye Pozsonyban található. Az Alap működéséről, a pályázati feltételekről, lehetőségekről a Nemzetközi Visegrádi Alap honlapján találhatók információk: http://www.visegradfund.org