Sik Domonkos: Demokratikus kultúra és modernizáció

Sik Domonkos „Demokratikus kultúra és modernizáció – Állampolgári kultúra 20 évvel a rendszerváltás után” című könyvének bemutatója március 27-én lesz a Trafóban. A könyv kapcsán Gerő Márton (civil társadalom-kutató), Gagyi Ágnes (mozgalom kutató), Kmetty Zoltán (választáskutató) és Feischmidt Margit (nacionalizmuskutató) beszélget a szerzővel.
 
Helyszín: Kontra Klub, Trafó – Kortárs Művészetek Háza
1094 Budapest, Liliom u. 41.
Időpont: 2014. március 27. csütörtök 18h
 
Letölthető meghívó
 
Facebook esemény
 
Miként függnek össze a családon belüli kommunikációs szokások az állampolgári értékválasztással és ismeretekkel?
 
Milyen kapcsolatban állnak egymással a családon belüli érzelmi viszonyok, az iskolai légkör és az állampolgári bizalom?
 
Hogyan hat a társadalmi státusz és a családi emlékezet a közéletben való részvételre?
 
Milyen ideáltípusai azonosíthatók az állampolgári szocializációnak és miként függnek össze a modernizáció folyamatával?
 
A rendszerváltás óta felnőtt egy generáció, melynek tagjai nem az államszocializmusban, hanem a harmadik köztársaságban szocializálódtak. E fiatalok állampolgári kultúráját vizsgálva keresünk választ a fenti kérdésekre, egyúttal kísérletet téve a demokratikus átmenet és a poszt-szocialista modernizáció sikerességének értékelésére.
 
A könyv kapcsán Gerő Márton (civil társadalom-kutató), Gagyi Ágnes (mozgalom kutató), Kmetty Zoltán (választáskutató) és Feischmidt Margit (nacionalizmuskutató) beszélget a szerzővel arról a kérdésről, hogy milyen forgatókönyvei körvonalazódnak az állampolgári kultúra átalakulásának a rendszerváltás óta felnőtt fiatalok politikai viselkedésmintázatai alapján.

2014.03.17.