Szociális Munka Világnapja 2022

Szociális Munka Világnapja 2022
03/17

2022. március 17. 12:00

Online

03/17

2022. március 17. 12:00 -

Online


A Szociális Munka Világnapja alkalmából az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszéke online programsorozatot szervez. Az eseményre minden diákot, szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőt szeretettel várunk.  

A Szociális Munka Világnapjának a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége március 15-ét jelölte ki, hazánkban a szociális munka képzőhelyek összefogásával és az Iskolaszövetség támogatásával március 17-én ünnepelünk. 

Ezen a napon a képzőhelyekkel részben közös online programot szervezünk.

A nap folyamán az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék Facebook és Instagram oldalán diákok alkotásait, fotókat, képeket, plakátokat, kisvideókat teszünk közzé a szociális munka társadalmi szerepéről és jelentőségéről. A képek, videók szintén elérhetőek itt: https://tatk.elte.hu/vilagnapigaleria2022, továbbá a vers műfajban készült alkotás itt olvasható: https://tatk.elte.hu/dstore/document/1852/vilagnapiversek-2.pdf.

Program

Részletes program hamarosan érkezik!

12.00–12:05: Megnyitó

Beszédet mond dr. Juhász Gábor, az ELTE TáTK dékánja.

HOL?

A program a köv. LINK-re kattintva érhető el MS Teams-en.


12.05–13.30: Diák-kerekasztal: A szociális munka kihívásai és jövője

Képzőhelyek delegáltjainak beszélgetése a szociális munkás képzés és a szociális munka kihívásairól, jövőjéről. A beszélgetést Kuslits Gábor szociális munkás, ELTE TáTK-alumnus moderálja.

RÉSZTVEVŐK
 • Ezer-Ferenc Veronika (PTE-KPVK, szociálpedagógia MA)
 • Herczeg Viktória (SZTE, szociális munka MA)
 • Ignécziné Simkó Katalin (Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet, szociális munka MA)
 • Cseh Barbara (ELTE TáTK, szociális munka BA)
 • Budai Katalin (ME-ATTI, szociális munka BA)
 • Perhács Kamilla (DE,  szociális munka BA)
 • Kovács Andrea (Partiumi Keresztény Egyetem, szociális munka BA)
 • Kovács Tekla (KRE-SZEK, szociálpedagógia BA)
 • Mitykó Alexandra (GFE-SZMT, szociális munka BA)
 • Molnár Gáborné Iza (DE-EK, egészségügyi szociális munka MA)
 • Balogh Veronika (OR-ZSE)
HOL?

A program a köv. LINK-re kattintva érhető el MS Teams-en.


14.00–15.30: kerekasztal: Innováció a szociális munkában.

Jó gyakorlatok, innovációk a hazai szociális munkában – 2 szekcióban. Mindkét szekció 14:00-kor kezdődik. 

RÉSZTVEVŐK & PROGRAM
I. szekció

A beszélgetést Háberman Zoltán, az ELTE TáTK és az OR-ZSE oktatója moderálja.

Gulyás Anna–Havrán Dominika: Adománygyűjtő akció a Diósgyőri Lakásotthonok számára – 2021 (ME–ATTI)

A munka keretében adomány-gyűjtéssel egybekötött jótékonysági akciósorozat valósult meg a BA-s hallgatók által kivitelezve, a címben jelzett lakásotthon közel 40 lakója számára. Az előadásban kitérünk annak bemutatására, hogy milyen tervezési folyamat előzte meg az általunk megvalósított projektet, hogyan dolgoztunk össze öten a feladat során, illetve, hogy milyen adomány-gyűjtési módszereket és milyen hatékonysággal alkalmaztunk annak érdekében, hogy minél hatékonyabban valósítsuk meg az általunk kitűzött végső célt: a lakóotthon gyermekeinek Mikulás-Ünnepség szervezése és az összegyűjtött adományok eljuttatása.

Varga Izabella: Az érmelléki Sámuel Bentlakás és Szociális Nappali Központ inklúziót segítő szolgáltatásai (Partiumi Keresztény  Egyetem, Nagyvárad) 

Szakmai gyakorlatomat egy hátrányos helyzetű gyermekeket támogató szociális intézményben, az érmelléki Micskén működő, egyházi hátterű Sámuel Bentlakás és Szociális Nappali Központban végeztem. Ennek keretében egy kvalitatív kutatás is készült, mely során az intézmény hat alkalmazottjával, illetve a szolgáltatásokat igénybe vevő öt 12-16 éves gyermekkel készítettem félig-strukturált interjút. A kutatás eredményei azt tükrözik, hogy a Központ szolgáltatásai nagymértékben hozzájárulnak az itt nevelkedő gyermekek testi, lelki, szellemi, morális és szociális egészségéhez. A közösségben való élés, a mindennapi meleg étel, a fedél a fejük fölött, illetve az itt kapott szeretet és törődés, amit otthon a családjaikban nem feltétlenül kapnak meg, biztonságérzetet nyújt számukra, ezáltal is növelve iskolai teljesítőképességüket. Mindez alátámasztja a micskei Központhoz hasonló, sokoldalú szolgáltatásokat nyújtó szociális-nevelési intézmények magas szintű potenciális hatékonyságát a hátrányos helyzetű családi környezetből származó gyermekek iskolai és közösségi inklúziójának elősegítésében.

Szegedi Fanni–Bíró Brigitta–Téglás Krisztina Erika: Duális képzés gyakorlati tapasztalatai a Gál Ferenc Egyetem Szociális Munka Tanszékén (GFE)

Az egymásba kapcsolódó előadások célja a szociális munka alapszak duális képzésén szerzett tapasztalatok bemutatása. A képzés nagy előnye, hogy a hallgatók annak teljes szakaszában megismerkedhetnek a szociális segítés gyakorlatával  és  betekintést nyerhetnek az egyes munkakörökbe. A gyakorlati idő alatt orientálódhatnak a speciális ellátotti csoportok felé, „kipróbálhatják” magunkat a szociális munka különböző területein, amely segítik saját önismeretük és segítő készségeik fejlődését, valamint jövőbeli döntéseik meghozatalát. Továbbá megismerhetik a kollégákkal való együttműködést és a komplex  problémamegoldás lehetőségeit. Az előadás során három területen, óvodai-és iskolai szociális segítés, idős nappali ellátás, valamint család-és gyermekjóléti szolgálat  gyakorlati terepen megtapasztaltak szemléltetésére kerül sor.

Bacsó Vivien: Igazgyöngy (DE)

Az Igazgyöngy Alapítvány elsődleges célkitűzése, hogy a hátrányos helyzetben élő személyek hátrányait csökkenteni tudják. A módszerek tekintetében azonban egy teljesen újszerű technika segítségével próbálják mindezt elérni. A fókuszban nem az áll, hogy mit tud adni egy alapítvány egy személy számára annak érdekében, hogy képes legyen kitörni a saját helyzetéből, hanem hogy mit tud tenni az egyén a saját élete megváltoztatásáért. Az Igazgyöngy ebben nyújt segítséget, az egyének képessé tevésében a legkisebbektől kezdve egészen az időskorig.

HOL?

A program a köv. LINK-re kattintva érhető el MS Teams-en. 

II. szekció

A beszélgetést Szabó Sándor, az OR-ZSE hallgatója moderálja.

Oláhné Csercsics Ivett: Paramisi Egyesület, OR-ZSE

Az Egyesület művészeti neveléssel, mozgásfejlesztő foglalkozásokkal, mesekör foglalkozásokkal vesz részt Nógrád megye több településének közösségi életében, pályázati programjaiban. Szintén az Egyesület fenntartásában működik a Paramisi Társulat meseszínház, mely cigány és magyar népmesék interaktív feldolgozásával foglalkozik, s próbál minél több gyermekhez eljutni, színházi élményt biztosítani.

Horváth Csenge: Rosa Parks Alapítvány, Láthatatlan Tanoda, ELTE

A Rosa Parks Alapítvány egy szélesebb eszközrendszerrel (pedagógiai és intézményi fejlesztések eljuttatásával, jogi segítségnyújtással, közpolitikai javaslatok megfogalmazásával) dolgozik egy befogadóbb iskolarendszerért. Az alapítvány által fenntartott Láthatatlan Tanoda pedig a Józsefvárosban próbál minél több hátrányos helyzetű, elsősorban a roma gyermeket abban segíteni, hogy javuljanak iskolai eredményeik.

Ezer-Ferenc Veronik–Dr. Varga István: Része-e a tanoda a szociális ellátórendszernek? (PTE–KPVK)

A címben szereplő kérdés provokatív, hiszen 2019 óta a tanoda nevesítve szerepel a Gyvt-ben. Az Aparhanti Máj Sukár Juma (Egy szebb világ) Tanoda példáján keresztül szeretnénk bemutatni:

 • az iskolai hátránykezelés alternatív módszerét,
 • a tanodai motivációs rendszerünket,
 • együttműködési és fenntarthatósági törekvéseinket.
HOL?

A program a köv. LINK-re kattintva érhető el MS Teams-en. 


16.00–17.30: Szociális munka és művészet

Beszélgetés L. Ritók Nórával – művész, pedagógus, Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője – Láthatatlan Magyarország – szegénység és szociális munka egy másik Magyarországon c. kötetéről. Felkért hozzászóló: Csongor Anna, az ELTE TáTK mesteroktatója. A beszélgetést Mihály Bulcsú – szintén az ELTE TáTK mesteroktatója – moderálja.

HOL?

A program a köv. LINK-re kattintva érhető el MS Teams-en.


18.00–19.30: Online színház

Szalai Kriszta (szerző, rendező): Maradjunk annyiban – Egy hajléktalan nő online showja (kortárs dráma) c. előadása.

2016-ban, miután Szalai Kriszta meghallotta a 62 éves Lakatosné Jutka történetét – aki hajléktalanként adott rádióriportot – elhatározta, hogy interaktív monodrámát készít az életéről. Megkereste a 26 éve az utcán élő nőt. A színésznő öt napot hajléktalannak öltözve, hajléktalanok között az utcán is eltöltött. Az előadás során megismerhetjük Jutkát is. Az előadás ideje 1 óra 10 perc. Az előadást követően Mihály Bulcsú, az ELTE TáTK mesteroktatója beszélget Lakatosné Jutkával, aki a színdarabot ihlette.

A közvetítés a Panopto-teremből (1117 Bp., Pázmány P. stny. 1/a 1.71-es terem) történik. Az élő helyszínen személyes jelenléttel is látogatható az előadás korlátozott számban. Az első 50, offline részvételi szándékkal regisztrálónak lesz lehetősége az előadást személyesen is követni. Az offline részvételi regisztrációt 03. 08-án nyitjuk meg. Az online részvétel lehetőségét minden érdeklődőnek biztosítjuk.

HOL?

Maradjunk annyiban – Egy hajléktalan nő online showja (kortárs dráma) c. előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a lenti, REGISZTRÁCIÓ gomb lenyomását követően megnyíló panelen lehet 2022. 03. 16. de. 11:00-ig. A regisztrált érdeklődőket 2022. 03. 16. dél körül értesítjük e-mailben az online bemutató előadás belépési linkjéről, valamint arról, hogy az offilne részvételi szándékkal regisztrálóknak helyet tudunk-e biztosítani az előadás helyszínén. A határidőt követő regisztrációkat sajnos nem áll módunkban elfogadni. Az eseményre való regisztrációval kapcsolatos adatkezelési nyilatkozat itt elérhető.

Online vagy offline szeretnél részt venni az eseményen?

A regisztráció során megadott adataim valósak. Az adatkezelési nyilatkozatot (ld. a regiszrációs panel felett) elfogadom.

Szociális Munka Világnapja 2022: Világnapi Galéria

Szociális Munka Világnapja 2022: Világnapi Galéria

0

/

0

0

/

0