Szociológiai képzelet a digitális korban

2019.12.11.
Szociológiai képzelet a digitális korban
Megjelent Dessewffy Tibor [habil. egyetemi docens, Szociálpszichológia Tanszék] új kötete, Digitális szociológia. Szociológiai képzelet a digitális korban címmel, a Typotex Kiadó gondozásában. 

Részlet a fülszövegből: "Forgószélben élünk: a digitális technológiák teljességgel felforgatják az életünket, átalakítják a kultúrát, a személyközi viszonyokat, a politikát és a gazdaságot. [...] Mindez a társadalomtudományok számára kettős kihívást jelent. Egyrészt a digitális térben zajló társadalmi jelenségek és folyamatok alapos megértésének igényét veti fel, szemben a médiapercepciót uraló morális pánikrohamokkal, rémhírekkel, anekdotikus ajnározással, üzletileg motivált üdvtanokkal és hallelujával. Másfelől a digitális adatok robbanása egy olyan új módszertan kialakítását kényszeríti ki, amely lehetővé teszi új kérdések megfogalmazását, árnyalja és elmélyíti a korábbi Tudásunkat. Ez a könyv ebbe az irányba indul el, ám olvasása közben tudatosítanunk kell, hogy a digitális távlatok most nyílnak meg a szemünk előtt: azok az erők, amelyek a Ma vasketrecének rácsait rázzák, Holnap már a törmelékeken épülő új konstelláció alakzataiba rendezik el a digitális kor világát."

A kötet adatai: Dessewffy Tibor: Digitális szociológia. Szociológiai képzelet a digitális korban. Typotex Kiadó, Budapest, 2019