Tanácstalan köztársaság 2019. ősz

Tanácstalan köztársaság 2019. ősz
12/06

2019. december 06. 17:00 - 19:00

ELTE Társadalomtudományi Kar 0.83 terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

12/06

2019. december 06. 17:00 - 19:00

ELTE Társadalomtudományi Kar 0.83 terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


Tanácstalanságunk fokozódik. – Folytatódik a Karátson Gábor Kör és az ELTE humánökológia mesterszak vitaest-sorozata. Van-e politikai válasz az ökológiai válság kihívására? Van-e ökológiai válasz a politika kiüresedésére, a rendszerváltozás kudarcára, a zsákmányszerző politikára, a cinizmusra és a beletörődésre? Olyan válaszokat keresünk, amelyek túlmutatnak álbal és alsójobb vendettaháborúin. Az immár megkerülhetetlen ökológiai belátások fényében megpróbáljuk újraértelmezni a zöld szín helyét a hazai politikai palettán. 

Szeptember 27. 
És mi zöldek hova álljunk? (Európa válaszúton)

A nemzetek Európáját akarjuk vagy a multikét? Van-e alternatívája a globalizációnak? Kapitalizmust akarunk vagy szocializmust? Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyünk?
Lányi András filozófus, ny.egyetemi docens és Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő előadása.
Moderátor: Szücs László Gergely filozófus

Október 11.
Az önkormányzati választások elé

Mik a kampány tanulságai? Mitől lesz élhető egy település? Lehet-e klímabarát egy város? Miért szorul háttérbe a környezeti tematika? Van-e esélye a civil jelölteknek? Büntetheti-e a kormány az ellenzéki településeket?
Pódiumvita. Résztvevők: Pálné Kovács Ilona akadémikus; Czédli Herta egyetemi docens; Mikecz Dániel politológus; Sallai R. Benedek polgármester-jelölt, volt országgyűlési képviselő, Túrkeve; Varga Illés Levente építész, érdi blogger.
Moderátor: György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang

Október 25.
Ki akar itt klímapolitikát?

A Nagy Zöld Nekibuzdulásról „antikapitalista maszlag nélkül” – de akkor hogyan? Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Ki az ellenség? Létezik zöld kapitalizmus? Minek kellene megváltoznia ahhoz, hogy elkerüljük az ökocídiumot?
Pintér László egyetemi docens, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet főmunkatársa és Fabók Márton kutató, Helyzet Műhely (energia és társadalom) előadása.
Moderátor: Takács-Sánta András egyetemi docens, humánökológus

November 8.
Migráció és klímaváltozás 

Miért jönnek? Ez már csak egyre rosszabb lehet? Mit kezdjünk velük? Szólnak-e morális érvek a befogadás mellett/ellen? Mi van a willkommenskultur hátterében?
Tallár Ferenc filozófus, professzor emeritus és Melegh Attila szociológus előadása.
Moderátor: Stumpf András újságíró

November 22.
Nincs klímapolitika atom nélkül?

Pódiumvita a magyar energiapolitikáról. Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátás-biztonság atomenergia nélkül? És atomerőművekkel?
Résztvevők: Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tudományos főmunkatársa; Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs, NKE Víztudományi Kar; Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, ELTE TTK; Timár Gábor geofizikus, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE TTK.
Moderátor: Polgár Emese szociológus

December 6.
Az utolsó csatlós esete az ökokatasztrófával

Pódiumvita a klímaváltozás szakpolitikai kihívásairól: az agráriumban, a környezet- és természetvédelemben, a közlekedésben és a fogyasztás terén.
Résztvevők: Hajósy Adrienne geofizikus; Kajner Péter közgazdász, az ELTE humánökológia szak óraadó tanára; Molnár László Árpád közlekedési szakértő, a FŐMTERV volt elnök-igazgatója; Szigeti Cecília közgazdász, egyetemi docens; Tóth Gergely egyetemi tanár, Kaposvári Egyetem.
Moderátor: Hargitai Miklós újságíró