Társadalmi vállalkozás és méltányos gazdaság workshop

Társadalmi vállalkozás és méltányos gazdaság workshop
10/29

2015. október 29.

Fészek Színház Tükörterme (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)

10/29

2015. október 29. -

Fészek Színház Tükörterme (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)


A Demnet és a Cromo Alapítvány workshopja 2015. október 29-én lehetőséget nyújt mindenkinek arra, hogy többet megtudjon a társadalmi és szociális gazdaság alapfogalmairól, legyen épp csak kíváncsi érdeklődő, vagy e területen tevékenykedő szakember, vállalkozó.

Időpont: 2015. október 29., 12:30-tól
Helyszín: Fészek Színház Tükörterme (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)

Szakmai előadók: Horváth Anna (NESsT), Újszászi Györgyi (Védegylet), Joaqín Vásquez (UROCAL).

A programsorozatról és az eseményről:
"Október 22-én kezdetét vette a társadalmi és szolidáris gazdaságot népszerűsíteni hivatott eseménysorozat a Cromo és a Demnet Alapítvány közös szervezésében, mely egyben Joaqín Vásquez, equadori fair trade gazdálkodó európai látogatásának magyarországi körútja. Joaquín itt töltött ideje alatt Baranya és Pest megyében tart előadásokat, látogat meg olyan vállalkozásokat és gazdaságokat, melyek illeszkednek a méltányos és társadalmi ökonómia keretébe.

Joaquín egy banántermesztéssel foglalkozó equadori gazdálkodó, az UROCAL (Union regional de organizaciones campesinas del Litoral - Ecuador) elnöke. Az UROCAL egy helyi kis és közepes méretű gazdaságokat tömörítő szövetség, ahol nagy hangsúlyt kap az organikus termelés és a fair trade filozófiája.

Joacquín a SSEDAS, becenevén SUSY (SUstainable and Solidarity economY) projekt keretében azért utazott Európába, hogy megossza tapasztalatait méltányos kereskedelemről, helyi, organikus termelésről, valamint, hogy meséljen a munka során felmerülő nehézségekről, eredményekről, és az övéhez hasonló vállalkozások helyzetéről Ecuadorban - előadóként elsősorban ezeket a témákat fogja majd érinteni.

A világ másik feléről érkező példa által inspirálva pedig az eseménysorozat fókuszába kerül a saját tapasztalatok megvitatása, jó gyakorlatok felmutatása, valamint a szolidáris és társadalmi gazdaság magyarországi helyzetének felmérése hazai szakértők segítségével. Pécsi és Budapesti workshopunkon előad Horváth Anna, a NESsT társadalmi gazdasággal foglalkozó szakértője, utóbbin pedig csatlakozik hozzánk Újszászi Györgyi, a Védegylettől, aki méltányos kereskedelemmel foglalkozik.

A program az Európai Unió finanszírozásában, a SSEDAS (Social & Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability in EYD 2015 and beyond) projekt keretében kerül megrendezésre. A projekt célja, hogy minél többen megismerjék a szolidáris és társadalmi gazdaságot, kiemelten annak kulcsfontosságú szerepét a fenntartható fejlődésben. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ilyen típusú gazdaságok, vállalkozások helyi kezdeményezéseken, hálózatokon keresztül pozitív hatással vannak a fejlesztésre nem csak lokálisan, de globálisan is.

A társadalmi és szolidáris gazdaság nemzetközi hálózata, a RIPESS frappáns definíciója szerint a szolidáris és társadalmi gazdaság egy olyan mozgalom, melynek célja a jelenlegi társadalmi és gazdasági rendszer megváltoztatása. Az új rendszer alapját pedig a szolidáris gazdaság alapelvei adnák, ezek az alapelvek pedig egy olyan méltányos árucserén nyugszanak, mely összehangolja az egyéni és a közösségi igényeket."