TáTK-s parasportoló az Európai Egyetemi Játékokon

A Zágrábban és Rijekában tartandó Európai Egyetemi Játékokra (2016. július 12-25.) az ELTE három hallgatója jutott ki (Illés Fanni, Kollárszky Boglárka, Sipos Péter), mindhárman a paraúszás versenyszámban. Illés Fanni a TáTK szociális munka alapszakos hallgatója.

A sportolók és a stáb tagjai (Kovács Krisztina, Móczik Alexandra, Páni Róbert és Szabó Álmos) egy előzetes tájékoztatón és fotózáson is részt vettek az ELTE-n, ahol már a frissen kézhez kapott ELTE-s egyenruhájukban mosolyoghattak.

Az egyetem mellett a csapat támogatója a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, valamint a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. Egyetemünk állja a sportolók részvételi, utazási, és biztosítási költségeit, míg a BEAC a szervezési és utaztatási feladatokat látja el.

Illés Fanni az ELTE TáTK szociális munkás szakos hallgatója, idén nem csak az Európai Egyetemi Játékokon, de a szeptemberi riói paralimpián is szurkolhatunk érte. Először 12 évesen került kapcsolatba a medencével. Három hét alatt három úszásnemben tanult meg úszni. Édesapja edzősége alatt bontogatta szárnyait, Málnai István segítségével egyéni edzésterveket használtak és a hosszok egyre gyorsabban mentek. Egy év múlva, 2005-ben 100 méter mellúszásban megnyerte első versenyét is.

Kijutott a 2012-es londoni paralimpiára, de sérülése miatt nem úgy szerepelt, ahogy szeretett volna, és a verseny után felhagyott az úszással. Vállműtétje után újra a vízbe került, gyógyúszásra járt és néhány hónapon belül újra az élsportban találta magát. Budapestre költözött és a Vasashoz igazolt. Azóta rendszeresen vesz részt versenyeken, négy Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedhet.

2014-ben megnyerte a Miss Colours International kerekesszékes szépségversenyt és jelölve lett a Glamour Women of the Year 2015 szavazáson is.

Illés Fanni: "Nekem ez után a verseny után lesz majd a paralimpia, úgyhogy minden erőmmel arra koncentrálok. Viszont nagyon várom, mivel ez egy teljesen más csapat, mint amihez szokva vagyok. Igazából ez a társaság dob fel engem, illetve az, ahova megyünk; láttam az uszodást is, ami nagyon tetszik. A szemem előtt viszont a paralimpia lebeg elsősorban, hiszen négy éve erre készülök. Ez a verseny pedig egy jó teszt is lehet akár, az utolsó technikai hibákat lehet még javítani. Lesz még több mint egy hónap a paralimpiáig, úgyhogy mindenképpen úgy fogom fel, hogy nem várok el magamtól semmit, de egy jó versenyt szeretnék."

forrás: ELTE Online és Beac.hu

2016.06.29.