Töretlen az ELTE TáTK népszerűsége a felvételizők körében

2024.03.21.
Töretlen az ELTE TáTK népszerűsége a felvételizők körében
A téli jelentkezési időszakban a Felvi.hu-n keresztül 4964 jelentkezés érkezett be összesen az ELTE TáTK alap-, mester- és felsőfokú szakképzéseire – ebből 1107 felvételiző jelölte meg első helyen az ELTE Társadalomtudományi Kar valamelyik képzését.

Az ELTE TáTK alapképzéseire összesen 3701, mesterképzéseire 1065, felsőoktatási szakképzéseire 198 jelentkezést adtak be a felvételizők.

LEGNÉPSZERŰBB ALAPKÉPZÉSEK

2024 februárjában 684 felvételiző jelölte meg első helyen a TáTK valamely alapszakját: 559 jelentkező Budapesten induló, 125 jelentkező pedig Szombathelyen induló alapképzésen szeretné megkezdeni 2024 őszén a tanulmányait.

A Kar legkeresettebb budapesti alapképzései továbbra is a nemzetközi tanulmányok és a szociológia, Szombathelyen pedig a gazdálkodási és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing alapszakra érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés.

ALAPKÉPZÉSEK ANGOL NYELVEN

Az ELTE TáTK alapképzései közül kettő (nemzetközi tanulmányok és szociológia) magyarul és angolul is elvégezhető, 2024 őszén pedig új lendülettel, változatlan szakmai színvonalon indul újra az alkalmazott közgazdaságtan alapszak angol nyelven.

Érdekesség, hogy míg a nemzetközi tanulmányok alapszakot majdnem ugyanannyian szeretnék angolul, mint magyarul tanulni (első helyes jelentkezések 2024-ben: 174 és 200), addig a szociológia alapszak esetében még mindig jóval népszerűbb a magyar nyelvű képzés.

LEGKERESETTEBB MESTERKÉPZÉSEK

Az ELTE Társadalomtudományi Kar mesterképzéseit 2023/24 telén 379 felvételiző jelölte meg első helyen, míg ez a szám egy évvel korábban 363 volt. 2024 februárjában a survey statisztika és adatanalitika (76), illetve a nemzetközi tanulmányok mesterszakra (72) érkezett be a legtöbb elsőhelyes jelentkezés az ELTE Társadalomtudományi Kar mesterképzései közül. Mindkét szak iránt nőtt az érdeklődés az elmúlt évben. 

Rendkívül népszerű ezen kívül még a kulturális antropológia, a humánökológia, illetve a szociológia MA képzés is. 

Az ELTE TáTK közösségi és civil tanulmányok, szociális munka és szociálpedagógia mesterszakját is többen jelölték meg idén első helyen, mint tavaly ilyenkor.

LEVELEZŐ MESTERKÉPZÉSEK IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS

A Kar „szociális” szakjai, vagyis a szociálpedagógia, a szociális munka, a szociálpolitika, valamint a közösségi és civil tanulmányok mesterképzés esetében különösen népszerű a levelező tagozat, hiszen így a hallgatók teljes állás mellett is el tudják végezni a tanulmányaikat. Az említett szakok mindegyikénél 60% fölött van a levelező tagozatot preferálók aránya az első helyen az adott szakra jelentkezők között, a szociálpedagógia esetében pedig ez az arány kiemelkedő, 90% körüli.

Az ELTE TáTK sikeresen reagált a levelező tagozat iránti érdeklődésre a tavalyi évben debütált vállalkozásfejlesztés mesterképzés elindításával is. Az elsőhelyes felvételi jelentkezési adatok alapján a szombathelyi mesterszak 2024-ben is megtalálta a közönségét.

MESTERKÉPZÉSEK ANGOL NYELVEN

Ahogy az előző években, úgy idén is mutatkozik kereslet a Felvi.hu-n keresztül jelentkező magyar felvételizők részéről, hogy angol nyelven szerezzenek mesterdiplomát az ELTE TáTK-n. Erre jelenleg a nemzetközi tanulmányok (International Relations), a kulturális antropológia (Cultural Anthropology), a kisebbségpolitika (Ethnic and Minorities), a közösségi és civil tanulmányok (Community and Civil Development Studies) és a 2024 őszén újrainduló egészségpolitika, tervezés és finanszírozás (Health Policy Planning and Financing) mesterképzés esetében van lehetőségük.

A téli felvételi jelentkezés során a nemzetközi tanulmányok mesterszak angol nyelvű változata iránt érdeklődőtt a legtöbb felvételiző: a 72 elsőhelyes jelentkezésből 27 az angol nyelvű képzésre érkezett. 

JELENTKEZÉSEK KÜLFÖLDRŐL

A Felvi.hu rendszerén keresztül jelentkezők mellett az ELTE TáTK-ra külföldi állampolgároktól is érkeznek be jelentkezések az ősszel induló képzésekre. Az önköltséget is vállaló külföldi állampolgárok mellett sokan a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal érkeznek hozzánk, de más lehetőségek is rendelkezésre állnak (pl. Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram).

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjra ebben a jelentkezési időszakban eddig körülbelül 1500 jelentkező adta be ösztöndíj-kérelmét a küldő országokban, közülük kerülnek ki az ösztöndíjat elnyerők. Az ELTE TáTK legnépszerűbb angol nyelvű képzései körükben jelenleg a nemzetközi tanulmányok alapszak illetve mesterszak, valamint a közösségi és civil tanulmányok és a kulturális antropológia mesterszak. Az önköltséget vállaló külföldi hallgatók jelentkezése tavasz végéig tart.


Mindenkinek, aki a jelentkezés során minket választott, köszönjük a bizalmat!

Reméljük, a hozzánk készülő jelentkezők mindannyian sikeres felvételit tesznek, és 2024 őszén nálunk kezdik meg a tanulmányaikat!

Felvételi információk és határidők az ELTE oldalán
Adatok forrása: Felvi.hu statisztikái