Újragondolt szegénység. Konferencia Kemény István emlékére

Újragondolt szegénység. Konferencia Kemény István emlékére
09/27 - 09/28

2016. szeptember 27. - 2016. szeptember 28.

Blinken OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János utca 32.)

09/27 - 09/28

2016. szeptember 27. - 2016. szeptember 28.

Blinken OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János utca 32.)


A szegénységről szóló konferenciára 2016. szeptember 27-én és 28-án kerül sor a 20. század hangja Archívum és Kutatóműhely és a Blinken OSA Archívum közös szervezésében. Az egyik előadó a TáTK oktatója, Szabari Veronika.

Újragondolt szegénység. Konferencia Kemény István emlékére
Időpont: 2016. szeptember 27-28.
Helyszín: Blinken OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János utca 32.)

A teljes program letöltése

A konferenciáról (részletek a programfüzetből)

A szegénység és kirekesztettség olyan társadalmi jelenségek, amelyek csökkentéséért sokan, sokféleképpen tettek és tesznek, mégis újratermelődnek. A szociológia és a rokon tudományok feladata minden korban, hogy feltárják e jelenségek társadalmi viszonyait, okait, bemutassák a szegénységben és kirekesztettségben élők életét, és szembesítsék ezzel a társadalmat és a döntéshozókat. 

Kemény István (1925–2008), a magyar szociológia kiemelkedő alakja, a szegénykutatás meghatározó személyisége nevén nevezte a társadalmi jelenségeket: munkás- és cigánykutatásai mindmáig viszonyítási pontként szolgálnak a fiatalabb generációk számára. Munkásságával iskolát teremtett, emberi kiállásával mintát adott munkatársainak, tanítványainak, Schiffer Pállal való együttműködése pedig olyan időtálló alkotásokat eredményezett, mint a Cséplő Gyuri című film.

Kemény István irathagyatéka a Blinken OSA Archívumba került, ahol konferenciánkkal egy időben nyilvánosan kutathatóvá válik. Konferenciánk nemcsak az irathagyatékot és a rokon forrásokat kívánja bemutatni, hanem rangos kutatók, szakértők, művészek, aktivisták részvételével megkísérli a szegénység és kirekesztettség témakörének újragondolását, mai jelentőségének megítélését, a jövőbeli kilátások és a kitörési pontok felvázolását. A kétnapos rendezvényt mindkét este filmvetítés és beszélgetés teszi teljessé, a konferencia időtartama alatt pedig Kemény István és Schiffer Pál alkotói együttműködésének irat- és fotó-
dokumentumaiból készült kamarakiállítás tekinthető meg a helyszínen.