Volt hallgatónk lett Dánia ifjúsági nagykövete

Péterfi Barbarát – aki a TáTK nemzetközi tanulmányok alapszakán végzett – nemrég választották meg Dánia egyik „ifjúsági jószolgálati nagykövetének”: feladata, hogy támogassa a Magyarország és Dánia közötti diák csereprogramokat, elősegítse az interkulturális ismeretek kölcsönös épülését, és karrierlehetőségeket közvetítsen a két ország között. (forrás: elte.hu)
 
Péterfi Barbara az ELTE kommunikáció és médiatudomány, illetve nemzetközi tanulmányok alapszakán végzett, jelenleg a University of Aarhus nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatója. A munkaerőpiaci mozgásokat vizsgáló dán Gazdasági Tanács (ECLM) szerint a dán vállalatoknál 2020-ra csaknem 21 000 főnyi hiány lesz az egyetemi diplomával rendelkezők munkavállalókból. Ebből következik, hogy a dánok úgy látják, az ország csak akkor lesz képes fenntartani innovációra épülő ágazatait, ha ezt a munkaerőpiacon jelentkező vákumot részben külföldről odavonzott tehetségekkel töltik fel. Az ifjúsági jószolgálati nagykövetek programja, a „Youth Goodwill Ambassador Corps„ mára egy közel 350 korábbi és jelenlegi, dán felsőoktatásban részt vevő nemzetközi hallgatóra épülő világméretű szerveződéssé nőtte ki magát. A partnerintézmények közé tartozik a koppenhágai, az aarhusi és az aalborgi egyetem, a Copenhagen Business School és a Technical University of Denmark. A program fínanszírozását a Dán Országimázs Alap (Branding Denmark Fund) és a Dán Ipari Szövetség (Confederation of Danish Industries) biztosítja.

„A programba nemzetközi tehetségeket válogatunk be a világ minden tájáról. A mai globális gazdaságban a tehetségek mobilitásának megkönnyítése létkérdés, a kultúrák közötti párbeszéd pedig elősegíti az innovációt és az exportot. Az ifjúsági nagyköveteinkkel való szoros együttműködés révén emberléptékű és személyes tapasztalatokon alapuló kapcsokat hozunk létre Dánia és az ifjúsági nagyköveteink anyaországai között, amely már most nagy eredményeket mutat” – fogalmazott Morten Østergaard, a dán oktatásügyi miniszter.
 
„Magyarként nekem az a feladatom, hogy elősegítsem a Dánia és Magyarország közötti hallgatói mobilitást és a két kultúra közti párbeszédet, de alapvetően egy globális projektről van szó. Nagy megtiszteltetés ez számomra, és emellett izgalmas kihívásnak is tartom” – mesélte az ELTE-s alumnus. A dániai továbbtanulás fő okaként Barbara a magas életminőséget, az újszerű oktatási módszereket, és a magas színvonalú felsőoktatást emelte ki. 2012-ben a Komáromy Gábor-ösztöndíj díjazottja volt.
 
forrás: elte.hu cikke

2014.03.13.