Workshop: A TÁRKI Adatbank használata

Workshop: A TÁRKI Adatbank használata
04/11

2018. április 11.

ELTE Társadalomtudományi Kar, 6.80 terem

04/11

2018. április 11. -

ELTE Társadalomtudományi Kar, 6.80 terem


A Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) 2018. április 11-én nyílt workshopot tart karunkon. Az esemény témája a magyar és a nemzetközi társadalomtudományi adatbankok, archívumok munkája, a tárolt adatok, illetve azok használata, elérhetősége. 
A workshop első felében az érdeklődők áttekintést kaphatnak a Tárki Adatbank gyűjtési köréről és a nemzetközi adatcsere egyezményeken keresztül elérhető adatbázisokról, online elemzési lehetőségekről. A workshop  második felében lehetőség lesz arra, hogy a kutató, hallgató kutatási területével és adatbázisok keresésével kapcsolatos kérdésekre válaszoljunk, illetve hogy a résztvevők helyben teszteljék a társadalomtudományi adatbankok online katalógusainak lehetőségeit.

Háttér-információk:
  • A TÁRKI Adatbank Magyarországon az egyetlen nyilvános társadalomkutatási adatarchívum, amely empirikus társadalomkutatási adatbázisokat gyűjt, tárol és terjeszt digitálisan a hazai és nemzetközi kutatói és oktatói közösség körében. Ingyenes hozzáférés biztosít a társadalomtudományi adatokhoz.
  • Nemzetközi kutatási és adatcsere programok révén hozzájuttatja kutatási adatbázisokhoz a magyar felhasználókat, Így több nemzetközi kutatás magyar adatai is elérhetőek a TÁRKI Adatbankon keresztül (International Social Survey Programme (ISSP); European Social Survey (ESS)), illetve segítséget nyújtunk a nemzetközi adatbázisok beszerzéséhez is.
  • A TÁRKI Adatbank tagja az IFDO-nak (International Federation of Data Organization), a CESSDA-nak (Council for European Social Science Data Archives). A TÁRKI részt vesz az ISSP (International Social Survey Program) nemzetközi kutatási programban. A Luxembourg Income Study a TÁRKI jövedelem felvételeit használja adatbázisában. Az ezekben az archívumokban őrzött adatbázisokhoz is hozzáférhetnek az igénylők a TÁRKI Adatbankon keresztül.
  • A TÁRKI Adatbank az elmúlt években évenként 80-150 adatkérést teljesített, melynek során 200-500 különböző adatbázist továbbítottunk magyarországi egyetemi hallgatónak, Magyarországon működő kutatóintézet munkatársának, valamint külföldi egyetem vagy kutatóintézet hallgatójának illetve munkatársának.
  • Számos egyetemi hallgató végezte gyakorlatát a TÁRKI Adatbankban önkéntes program keretében.
Helyszín: ELTE TáTK, 6.80-as gépterem
Időpont: 2017. április 11., de. 10 óra

A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt az esemény regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő felületen lehet.