Idő van! (2018)

Az "Idő van!" DIÁKVERSENY PÁLYAMŰVEINEK BEMUTATÁSA

Az

Az ELTE Társadalomtudományi Kar idén immár hagyományosan, harmadik alkalommal hirdetett diákversenyt középiskolás diákoknak és alapszakos hallgatóknak.
A verseny idei mottója "Idő van!" volt, az idő témájával kapcsolatban vártunk kreatív alkotásokat műfaji megkötés nélkül.

A díjazottak az ELTE Füvészkertbe éves belépőjét, az ELTE "Eötvös" Művészeti Együttes CD lemezét és koncertjegyét, valamint táblagépet nyertek (az EFOP-3.6.3. pályázat támogatásával). A díjakat az ELTE TáTK Nyílt Napján adta át Giczi Johanna, a zsűri elnöke 2019. január 25-én. 

Harmadik helyezett – középiskolai kategória

A verseny harmadik helyezettje középiskolás kategóriában Tótszegi Rebeka lett. Rebeka két esszével (Ha egyszer elfogy az idő, Az idő játéka) és egy rajzzal pályázott a versenyre. Mindhárom mű az idő múlásának törvényszerűségére hívja fel a figyelmet.

Második helyezett – középiskolai kategória

A középiskolai kategória második helyezettje Rácz Emese lett. Emese a Változó idő című fotókollázzsal pályázott, amit az alábbi gondolatok inspiráltak:
"Nem az idő múlik, hanem – mi."  Csáth Géza magyar író és orvos szavai ezek.
Az én pályázati munkámat ez a 6 szó inspirálta. Hiszen, hogy is lehetne jobban bemutatni az idő múlását, ha nem az emberi életen keresztül. A kettő között rendkívüli kapcsolat van. 
Életünk minden szakaszának megvan a maga különlegessége, azonban az idő- szinte észre se vesszük- elszáll. Olykor gyorsabban, de van mikor csak lassan vánszorog.
A gondtalan gyermekévek, a modern idők tinikora és a már sok mindent megélt, idősödő kor kezei ezek. 
A három kéz ezt szimbolizálja, ezen az általam készített fotókollázson. 
Mindhárom, egy-egy hozzám közel álló emberhez tartozik, így még inkább magaménak éreztem a témát, miközben a fényképeket készítettem. 
A fizikában úgy tartják, hogy az idő nem más, mint egy rendezetlen rendszer növekedése, amelyet, ha megfigyelünk, eseményeket szolgáltat. Ez a múltból, a jelenen keresztül, a jövőbe való haladás. 
Minden ember élete ebből áll.
Ez a kapocs az idő és a létezés között.
A múltunk, a jelenünk és a jövőnk." 

Rácz Emese: Változó Idő

Első helyezett – középiskolai kategória 

A középiskolai kategóriában három megosztott első helyezés született. 

Imre Katalin és Ivánczi Elizabet együtt pályáztak, Az "IDŐ" múlásának jelei a győrteleki romák életében című esszéjükkel.  Szülőfalujukban, Győrteleken térképezték fel a romák életmódjának változását, interjúkat készítettek helyi lakosokkal, fényképeket is gyűjtöttek. 

Ivánczki Elizabet–Imre Katalin: Idő van

Szintén első helyezést ért el a középiskolás kategóriában Harnos Enikő, aki három írással pályázott, két verssel és egy fikcióval. 

Különdíj – egyetemista kategória

A verseny különdíját Papp Johanna (ELTE BTK szabad bölcsészet) és Vogel Johanna (ELTE TáTK szociológia) alapszakos hallgatók nyerték el kisfilmjükkel. 
"Rövidfilmünkben szeretnénk bemutatni, hogy mi hogyan látjuk az időt. A múlt emlékei és a jövő nyomása alatti jelent, amely a láncolatot összeköti." 

A videót itt lehet megtekinteni

ESZA logó