Te kivel vagy szolidáris? (2016)

A "Te kivel vagy szolidáris?" diákverseny pályaműveinek bemutatása

2016.12.13.
A

Az ELTE Társadalomtudományi Kar Te kivel vagy szolidáris? c. diákpályázatán a középiskolás kategóriában megosztott első helyen végzett Nényei Lujza, valamint Maróti Márk és Csiszár Gergely, második helyezett lett ugyanebben a kategóriában Polyák Petra, az alapszakos kategóriában pedig megosztott harmadik helyezett lett Varga Ildikó és Pópé Alexandra, valamint Mikulán Dávid és Simon Klára.

A nyertesek jutalma egy-egy alternatív szociokulturális városi séta a Budapest Beyond felajánlásaként, éves belépő az ELTE gondozásában lévő Füvészkertbe, illetve egy táblagép.

A nyertes pályaműveket az alábbiakban mutatjuk be.

Alapszakos pályázatok – 3. helyezettek

A közmunkaprogram rendszerszintű problémáira és az érintettek kiszolgáltatottságára irányítja a figyelmet a Magyar Szegénységellenes Hálózattal és a Közmunkás Mozgalom a Jövőérttel együttműködve készített, a 2HZKZT Kuttya című számát kísérő videoklip. A szolidaritást élő és tettre kész mód megjelenítő munkájával Simon Klára és Mikula Dávid, a Magyar Képzőművészeti Egyetem alapszakos hallgatói megosztott harmadik helyezést értek el.

Zenével kísért, képekből és szövegből összeállított montázs-videóban mondja el a szolidaritás fogalmával és jelenségével kapcsolatos gondolatait Varga Ildikó, karunk hallgatója, illetve a Tanító- és Óvóképzőn alapszakos Pópé Alexandra. A pályázaton megosztott harmadik helyezést elért mű az alábbi linken érhető el: Szolidaritás.

Középiskolás pályázatok – 2. helyezett

A szolidaritásról írt versével pályázott Polyák Petra. Témája a menekültek megjelenésére adott társadalmi reakció, amit személyes élményeken és gondolatokon átszűrve mond el. A vershez készített videóban még ennél is elválaszthatatlanabb folyammá állnak össze az internetről letöltött, illetve a saját képek, miközben Polyák maga olvassa fel a szöveget. Munkájával középiskolás kategóriában második helyezést ért el.

Középiskolás pályázatok – 1. helyezettek

A szerencsejátékon, játékszenvedélyen át a hajléktalanság felé vivő utat ábrázolja Maróti Márk és Csiszár Gergő Bob című munkája. Rövidfilmjük kulcsjelenetében a sorsközösségen át megélhető szolidaritás tűnik fel. Maróti és Csiszár megosztott első helyezést értek el.

Ahogy pályázatában fogalmaz, "a sajnálaton és a tapintatos elforduláson kívül" sokáig Nényei Lujza sem tett sokat marginális helyzetű emberekért. Aztán 2015-ben önkéntesként részt vett az Indahouse Hungary programban. Ekkor készült az a személyes és közvetlen hangvételű képsorozata, amivel elnyerte középiskolásként a Szolidaritás Diákverseny megosztott első helyét.