Kommunikáció- és Médiaszociológiai Kutatóközpont

Kommunikáció- és Médiaszociológiai Kutatóközpont

Kutatóközpont vezető: Dr. Heller Mária
Postacím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.
Telefon: 372-2500/6843
Fax: 372-2912

A kutatóközpont célja 

Kommunikáció- és médiaszociológiai kutatások végzése, hallgatók és PhD hallgatók  számára szakmai gyakorlat biztositása, tananayag fejlesztés, elemzések készitése, vitaklub.

Kutatások

A 2019/2020-as tanévben a kutatócsoport a Holokausztról szóló különböző narratívák kutatásával foglalkozik: a hosszú csend időszaka után a lassan letűnő első generáció egyes tagjai végül megszólaltak: interjúkban, írott vagy elmesélt visszaemlékezésekben számoltak be az átélt szenvedésekről és a hosszú éveken át hurcot traumákról. Mások korabeli dokumentumokat és naplókat osztoak meg. A
hallgatással gyerekeik, unokáik generációit akarták megvédeni a borzalmaktól és saját maguk integritását akarták megőrizni. Ma már tudjuk, hogy ez nagyrészt sikertelen megoldás volt. A második és a harmadik generáció sem mentes a titok által megidézett trauma által megpecsételt sorstól.

A korábbi kutatások közül a legjelentősebb a RECON (Reconstructing Democracy in Europe) nemzetközi projektben való részvétel volt 2007-2012 között. Az ARENA Centre of European Studies (University of Oslo) által vezetett, az Európai Unió által támogatott pályázat keretében számos konferenciát szerveztek a résztvevő egyetemek, többek között a Társadalomtudományi Karon is. A projekt eredményeit nemzetközi folyóiratokban és tanulmánykötetekben publikálták. Részletes információkat a projekt honlapján olvashatnak. 

2014.04.28.