Kutatók Éjszakája x ELTE TáTK – 2019

Kutatók Éjszakája x ELTE TáTK – 2019
09/27

2019. szeptember 27. 16:30 - 21:00

ELTE TáTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

09/27

2019. szeptember 27. 16:30 - 21:00

ELTE TáTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


Idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája című rendezvénysorozathoz az ELTE Társadalomtudományi Kara. TáTKarokkal várunk minden érdeklődőt 2019. szeptember 27-én az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében megrendezésre kerülő programjainkra!

Ízelítő (és hashtagek) az idei programokból: #kocsmakvíz, #SzínházpedagógiaiJátszóház, #TudományosElőadások, #SzociológiaDoktoriIskola, #AdatanalitikaiInterakció, #labirintusjáték

Csatlakozz, játssz velünk, és tudj meg többet a társadalomtudományokról!

PROGRAM

A programok címeire kattintva elérhető az esemény Facebook-oldala. A termek számára kattintva az épület térképére irányít a link.

16:30–17:50: Színházpedagógiai játék kicsiknek és nagyobbaknak: Színház–társadalom–felelősségvállalás

Programfelelős: Vági Eszter

Mi is az az én-doboz? Az én-doboz egy olyan doboz-installáció, amelyben képek, szövegek, zenék stb. segítségével mutatja meg a doboz készítője a külvilágnak, hogy hova is pozícionálja önmagát a világban. A program résztvevőinek lehetősége nyílik már elkészült én-dobozokról beszélgetni, majd saját én-dobozaikat is elkészíthetik. (A saját dobozát mindenki elviheti.) A program lezárásaképpen a résztvevőket szeretettel várjuk mini-vitaszínházi foglalkozásunkon is – mely során az alkotó én–csoport–társadalom összefüggéseit járjuk körül.

Helyszín: 0.100C

Akik részvételére számítunk: 10+ éves kortól, családok, felnőttek

NEM REGISZTRÁCIÓKÖTELES


17:00–18:20: Szociopoly

Programfelelős: Bass László

A Szociopoly egy érzékenyítő társasjáték, amelyben a játékosoknak a mélyszegénységben élők viszonyai között kell túlélnie 30 napot. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével. Minden játékos megkapja a ma Magyarországon elérhető támogatásokat, emellett közmunkából vagy feketemunkából szerezhetnek jövedelmet, és akinek szerencséje van, az találhat vagy nyerhet is pénzt. Mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia, be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit, ezen kívül a gyermekek iskoláztatása, a ruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járhatnak. Ha valakinek nincs pénze, akkor vásárolhat hitelbe, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt. A bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak.

Helyszín: 0.100B

Akik részvételére számítunk: 14–18-as korosztály, felnőttek

REGISZTRÁCIÓ


18:00–19:30: A szövegelemzés útvesztői. Depresszióról szóló fórumok elemzése – "We are here to help each other find the way out of the depression darkness."

Programfelelős: Máté Fanni

A szövegelemzés útvesztői. Depresszióról szóló fórumok elemzése – "We are here to help each other find the way out of the depression darkness."
Egy depresszióról szóló szöveganalitikai kutatás interaktív bemutatója, amely során a vendég/résztvevő a szövegelemzés útvesztőiben barangol a kutató útmutatásával.

Helyszín: 0.100A

Akik részvételére számítunk: 16 éves kortól, egyetemisták, felnőttek

NEM REGISZTRÁCIÓKÖTELES


18:00–19:00: Hogyan lesz a Facebook posztodból kutatási anyag?

Programfelelős: Kmetty Zoltán és Koltai Júlia

A közösségi médiában közzétett tartalmak elemzése teljesen új perspektívákat nyitott a társadalomkutatók számára. Mivel azonban a Facebook, Instagram és Twitter posztok nem azért születtek, hogy elemezzék őket, fontos hogy mind etikailag, mind adatvédelmi szempontból a kutatók megfelelően kezeljék őket (lásd például a Cambridge Analytica botrányát). Előadásunkban megmutatjuk, hogy a kutatók milyen módon férhetnek hozzá a közösségi média tartalmaihoz és hogy milyen eljárásokat kell végrehajtani ezeken ahhoz, hogy tudományos kutatás tárgyai lehessenek. Bemutatjuk továbbá egy most zajló kutatás első eredményeit is, melyben a résztvevők teljes Facebook profilját elemezzük más forrásból származó (például kérdőívvel felvett) adatokkal összevetve.

Helyszín: 2.139

Akik részvételére számítunk: 14–18-as korosztály, felnőttek

NEM REGISZTRÁCIÓKÖTELES


18:00–19:30: Társadalomtudomány vs. nagyvilág – Betekintés az ELTE Szociológia Doktori Iskola hallgatóinak kutatásaiba

Programfelelős: Bódi Barbara "Boba", Decmann Bertalan és Gyurina Eszter

  • Bódi Barbara „Boba”: Roma képzőművészet és identitás
  • Decmann Bertalan: Magyarországi menekültek integrációjának vizsgálata
  • Gyurina Eszter: Vizuális antropológiai gondolatébresztés – interaktív  előadás

Helyszín: 0.100C

Akik részvételére számítunk: 14–18-as korosztály, felnőttek

NEM REGISZTRÁCIÓKÖTELES


19:00–20:30: Kocsmakvíz 2019

Programfelelős: Kollányi Zsófia és Rácz Andrea

Az esemény a kocsmakvízek nemes hagyományát követi a jelen kihívásaihoz igazítva (kocsma: nem; kvíz: igen; alkohol: nemigen). A résztvevők csapatokba fejlődnek, helyet foglalnak a látókörükbe kerülő asztaloknál, ahol toll és papír várja őket. A műsorvezetők ismertetik a játékszabályokat, és kezdődik a versengés: ki tud több társadalomismereti kérdésre jól válaszolni (vagy ki tud jobban tippelni a helyes válaszra)? A szervezők saját tapasztalatból tudják, hogy az is jól fog szórakozni, aki semmit sem tud. Csapatban érkezőknek különösen ajánlott.

Helyszín: 2.139

Akik részvételére számítunk: 14–18-as korosztály, felnőttek

REGISZTRÁCIÓ


Az első TEDxELTE konferencia szervezőcsapata szintén jelen lesz az eseményen. A programmal, regisztrációval és jegyekkel kapcsolatos kérdésekkel bátran keressétek őket!

TEDxELTE 2019. október 18. – Zoom in!

Előadók listája

 

 


Az ESEMÉNY AZ EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 “TEHETSÉGBŐL FIATAL KUTATÓ – A KUTATÓI ÉLETPÁLYÁT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEK A FELSŐOKTATÁSBAN” CÍMŰ PROJEKT TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG.