TáTK 20

TáTK 20

20 éves a TáTK

2023.04.26.
20 éves a TáTK
Boldog születésnapot, TáTK! Húsz éves az ELTE Társadalomtudományi Kara 

Az ELTE Társadalomtudományi Kara 2023-ban ünnepli fennállásának húsz éves évfordulóját. Az oktatás jelenlegi formája 2003 szeptemberében indult, ám a TáTK ennél hosszabb utat tett meg addig, amíg az ország vezető társadalomtudományi kara és képzőhelye lett. A szociológia magyarországi intézményesítésének igénye először 1900-ban és 1901-ben, a Huszadik Század c. folyóiratot és a Társadalomtudományi Társaságot alapítók és támogatók körében fogalmazódott meg. A diszciplína egyetemi szintű képzésének bevezetése ekkor még az egyetem ellenállásán megbukott. Később is csak rövid időközökre sikerült a felsőoktatásba bevezetni, egészen 1968-ig, amikor megalakul a Szociológia Tanszékcsoport a Váci utca és Piarista utca sarkán álló, egykori (és mostani) Piarista Rendház és Gimnázium épületében működő ELTE BTK Filozófia Intézetén belül. Innentől már, ha nem is rövid, de egyenes út vezet a karrá alakulásig.

Ennek újabb mérföldkövei a Szociológia Tanszék 1970-es, majd az ELTE Szociológiai-Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központ 1989-es megalakulása, valamint autonóm szervezetként elindul a Szociológia Doktori Iskola 2000-ben. Már csak három évet kell várni az önálló karrá válásig. 2003-ban megalakul az ELTE Társadalomtudományi Kar az ELTE Lágymányosi Campusán, és még ebben az évben megkezdi működését az ELTE TáTK Kari Könyvtár, későbbi nevén a TáTK Némedi Dénes Könyvtár és a TáTK Hallgatói Önkormányzat is. 2004-től pedig már várja a diákokat az ELTE Társadalomtudományi Szakkollégium, későbbi nevén az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium. Képzési portfoliójának dinamikus bővülését követően újabb fontos állomáshoz 2017-ben ér a Kar, amikor a Nyugat-Magyarországi Egyetem megszűnésével a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék csatlakozik a TáTK-hoz.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar a mai formájában az ország első számú és legtöbb társadalomtudományi képzését nyújtó intézménye, ahol több mint 30 képzés választható. A paletta igen széles a szociológiától a szociális szakokig, a közösségi és civil tanulmányoktól a nemzetközi tanulmányokig, a kulturális antropológiától a humánökológiáig, a statisztika és adatanalitikától a kisebbségpolitikáig, a gazdálkodástudománytól az interdiszciplináris társadalomkutatásokig. 

A TáTK azon dolgozik, hogy a kortárs felsőoktatási trendeknek megfelelően olyan képzési hely legyen, amely szervesen kapcsolódik az itthoni és nemzetközi akadémiai közösséghez. A Karnak jelenleg több mint 2000 hallgatója van – ebből több mint 500 nemzetközi diák öt kontinensről. A TáTK missziója, hogy inspiratív, sokszínű és befogadó környezetet biztosítson hallgatói, valamint kutatói, oktatói számára. A kari oktatók és hallgatók folyamatos és felelős társadalmi szerepvállalása a szociális és civil szférában a kari értékközösség folytonosságát és erős megalapozottságát bizonyítják, amire méltán büszke a TáTK. Mottója immár 20 éve: „Ha érteni akarod a világot…”, vagyis, hogy a világot érteni, megváltoztatni, jobbítani kívánó szakembereket képezzen.

Ünnepeljünk együtt! TáTKarokkal várunk!