Szolgáltatások

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Egyetemi polgárként valamennyi hallgatónak és oktatónak jogában áll élni azokkal a lehetőségekkel, amelyet az egyetem az alapszolgáltatásán túl, vagy azokat kiegészítve kínál. Ebben a menüpontban a hallgatók és oktatók az ELTE és a Társadalomtudományi Kar legfontosabb igénybe vehető pluszszolgáltatásairól tájékozódhatnak. 

Informatikai és irodai szolgáltatások

Számítógép-használat

A Hallgatói Számítógépterem számítógép-parkjának használatára jogosult valamennyi beiratkozott, az ELTE TáTK képzésein részt vevő hallgató, a terem nyitvatartási idejében. Belépéskor érvényes diákigazolvány bemutatása szükséges a jelen lévő felügyelő munkatárs, Sajben András (sajben.andras@tatk.elte.hu) vagy Guttyán Ildikó (guttyan.ildiko@tatk.elte.hu) számára.

A számítógépterem elérhetősége: ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb, alagsor, -1.54 terem. Telefonszám: +36-1/372-2500/6781 
Nyitva tartás a tanév alatt: hétfő – csütörtök:  09:00 – 18:00 óráig; péntek: 09:00 – 16:00 óráig.

Internet- és wifihasználat

A vezetéknélküli (wireless) hálózati kapcsolat az ELTE közösségi tereiben lehetővé teszi, hogy a laptopokban megtalálható wifi adapter segítségével hálózati kapcsolatot létesítsünk megbízható azonosítással és titkosítással. A szolgáltatást valamennyi egyetemi polgár használhatja. A szolgáltatás igénybevétele személyhez kötött, az IIG Ügykezelőjén keresztül igényelhető. A belépéshez IIG azonosító szükséges, amely megegyezik a Caesar-azonosítóval. Caesar-azonosító ugyanebbe a rendszerbe Neptun azonosítóval belépve igényelhető. További információk a wifi igénylésről és a szükséges beállításokról.

Kérdés esetén az ELTE IIG munkatársai nyújtanak segítséget. 
Cím: ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb, 1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/A, 6.126 terem 
E-mail címoperator@elte.hu
Telefon: +36-1/372-2500/6800. 
Honlap és további információk 

Fénymásolás és szkennelés

HÖK irodában: A Hallgatói Önkormányzat irodájában önkiszolgáló nyomtatásra és fénymásolásra van lehetőség az iroda nyitvatartási idejében. Az A/4-es lapra történő fekete-fehér nyomtatás és fénymásolás oldalanként 10Ft-ba kerül, a szkennelés ingyenes. 

Könyvtárban: Önkiszolgáló szkennelés lehetősége a Némedi Dénes Kari Könyvtár beiratkozott olvasói számára biztosított. A szkennelés a szerzői jogok védelmére vonatkozó mindenkori szabályozás figyelembe vételével végezhető. 

Nyomtatás

Könyvtárban: Nyomtatás a Némedi Dénes Kari Könyvtár beiratkozott olvasói számára biztosított, ennek díja 30 Ft/oldal.

Szoftverek

Windows, Office oktatóknak: A kar oktatói NEPTUN azonosítóval rendelkező munkatársai számára lehetőség van a felsőoktatási Tisztaszoftver Program által biztosított szoftverek otthoni felhasználásra szánt telepítő DVD-k írható képfájl formátumban való letöltésére és telepítésére. A csomagban Windows operációs rendszerek, valamint az Office 365 ProPlus irodai programcsomag szerepel. A szoftverek letöltésére az oktatói Neptun-bejelentkezést követően, a nyitólapi bal menüoszlopban található "Campus portál" hivatkozásra kattintással nyílik lehetőség. 
További információk a felsőoktatási Tisztaszoftver Programról

Office hallgatóknak: A Tisztaszoftver programban részt vevő felsőoktatási intézmények hallgatói – így az ELTE-sek is – regisztráció után öt számítógépre, laptopra, okostelefonra vagy táblagépre telepíthetik az Office 365 ProPlus irodai programcsomagot. 
Ugrás a regisztrációra

SPSS: Használatára az ELTE valamennyi érvényes jogviszonnyal rendelkező dolgozója, doktorandusza és doktorjelöltje jogosult, az alap- és mesterképzésen résztvevő hallgatók pedig a kari szabályozástól függően juthatnak hozzá. Az SPSS telepítője a szoftver.elte.hu-ról tölthető le. A telepítésről további információk ezen az oldalon keresztül érhetőek el.

TáTK-s e-mail cím igénylése

Az ELTE valamennyi polgára, oktatója és hallgatója számára lehetőség van elte-s végződésű e-mail cím használatára, amely az oktatók számára a munkahelyi levelezésük során kötelező. 
Oktatók: Karunk valamennyi oktatója (az óraadók kivételével) rendelkezik Caesar-azonosítóval, valamint az ennek megfelelő e-mail címmel, amelynek a végződése @caesar.elte.hu. (Amennyiben elfelejtette caesar-azonosítóját, az ELTE IIG ügyfélkapuján Neptun-azonosítóval belépve, a Caesar-igénylés menü alatt tudja megtekinteni)
HallgatókTájékoztatás az e-mail cím igényléséhez szükséges lépésekről

Oktatástámogató rendszerek

Neptun: A Neptun a tanulmányi adminisztrációra (például kurzusfelvételre, vizsgajelentkezésre), hallgatói pénzügyek nyilvántartására és kommunikációra szolgál. A rendszerbe való bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és a később megváltoztatható jelszót a felvett hallgatók a félév kezdete előtt e-mailben kapják meg. 

Canvas: A Moodle, illetve Coospace  rendszerek alternatívájaként 2016. szeptembertől igényelhető kurzusfelület a Canvas-rendszerben is. Az ELTE szintű Canvas-rendszert azon oktatóknak ajánljuk figyelmébe, akiknek speciálisabb módszertani vagy technikai igényei vannak, illetve azok számára, akik nyílt kurzusokat kívánnak indítani, legyen az magyar, vagy angol nyelvű. A Canvas kézikönyv a https://www.elte.hu/elearning címen érhető el, melyben a főbb funkciók bemutatásán túl a kurzus igénylés menete is olvasható.

Eszközök kölcsönzése előadásokra és szemináriumokra

A Kar oktatói számára lehetőség van a tanszéki készletek felett műszaki eszközök (laptopok, projektorok, hosszabbítók) kölcsönzésére egy-egy szeminárium vagy előadás időtartamára. Az eszközök korlátozott számban személyesen kölcsönözhetők a Dékáni Hivatalban a nyitvatartási időben (hétköznapokon 9:00 és 17:00 óra között).


Könyvek, folyóiratok, segédanyagok

Diákigazolvány-igénylés támogatása

Diákigazolvány

A diákigazolvány a hallgatói jogviszony fennállását tanúsító közokirat, meghatározott közlekedésikulturális és kereskedelmi kedvezmények igénybevételére jogosít. 
A diákigazolvány igénylésének folyamatábrája

Az ELTE-n a diákigazolvány igénylése a Questura Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda weboldalán keresztül online történik, Neptun-azonosítóval történő bejelentkezést követően.

Az elkészült igazolvány matrica nélkül még nem lesz érvényes, az ELTE-n azt a Quaestura Iroda érvényesíti az érvényesítési időszakokban a kihelyezett  helyszíneken (az egyetem karain - a Lágymányosi Campuson is), vagy a Quaestura Irodában (1053 Budapest, Egyetem tér 5.), ahol egész évben lehetőség van az érvényesítésre. A diákigazolvány érvényesíthető, ha a hallgató az adott félévben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik (tehát nem kihagyó), valamint ha a diákigazolvány fizikailag sértetlen, és a Neptun adataival megegyező személyes adatokat tartalmaz. 
Részletes információk a diákigazolvány igénylés és érvényesítés menetéről az ELTE-n


Tájékoztatás és kommunikációs csatornák

Tájékoztatás és kommunikáció

Kari honlap

Karunk nagy hangsúlyt helyez az elektronikus kommunikációra, amelynek alapvető csatornája a honlapunk. Honlapunk folyamatos frissítéssel naprakész információkat hordoz. A statikus tartalmakon túl, amelyek képzéseinket és szervezeti struktúránkat mutatják be, folyamatosan monitorozzuk és megosztjuk valamennyi, Karunkat érintő, vagy társadalomtudományi relevanciájú híreket és eseményeket, valamint hallgatóink érdeklődésére számot tartó pályázati lehetőségeket, illetve hallgatói gyakornoki lehetőségeket.

Honlapunkkal kapcsolatban felmerült észrevételeket, problémákat és javaslatokat folyamatosan várja az ELTE TáTK Kommunikációs Iroda.

Facebook és Instagram oldal

Karunk hivatalos Facebook oldalán, mint informális kommunikációs fórumon a legfontosabb vagy legérdekesebb kari hírek, pályázati lehetőségek és álláshirdetések mellett a társadalomtudományokhoz szorosabban vagy lazábban kapcsolódó szórakoztató vagy elgondolkodtató tartalmakat is megosztunk. Ugyanitt tesszük közzé a kari eseményekről származó, vagy a hétköznapi életünkkel kapcsolatos megörökített emlékeinket. Az oldal kiváló eszköz arra, hogy fórumot teremtsen jelenlegi és korábbi hallgatóink, oktatóink és munkatársaink között, és valódi közösségé formálja a Kart. Követőink száma ugyanakkor többszörösen meghaladja a kar polgárainak számát, így szélesebb körű társadalomtudományos fórumként is tekintünk rá. Az ELTE TáTK tevékenységét az Instagram oldalán is lehet követni.

YouTube csatorna

A Kar saját YouTube csatornával rendelkezik, ahol megosztásra kerülnek rendezvényeken készült videók, a szakokat bemutató tájékoztató kisfilmek, valamint a kart népszerűsítő kampányfilmek

Hírlevél a munkatársaknak

Az ELTE TáTK Kari Hírlevél a Kar munkatársainak szóló információkat tartalmazza az adott hétre. Üzemeltetője a TáTK Kommunikációs Iroda.

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzat oldalai

Az ELTE TáTK HÖK is üzemeltet információs csatornákat a hallgatók számára.

Honlap
Facebook oldal


Étkezés

Büfék a Campuson

A Campuson három büfé található, valamennyit a Dényi Bt. üzemelteti.

  1. Campus Faloda, az északi épület régi, "kémia" épületének földszintjén, a 071-072 számú helyiségekben. A büfében a déli órákban meleg étel vásárolható. Az aktuális kínálattal kapcsolatban a faliújságról lehet tájékozódni. Nyitva tartás: 7:30-18:00 (vizsgaidőszakban 16:00-ig)
  2. Galéria büfé, az északi épület Gömb aulájának galériában. A büfében egyénileg összeállítható salátatál és friss péksütemények is kaphatók. Nyitva tartás: 7:30-17:00
  3. Déli büfé, a déli épület földszintjén, a nyugati kapu közelében található. Nyitva tartás: 7:30-17:30 (hétfőn 8:00-tól, pénteken 15:00-ig)

Parkolás és kerékpár-tárolás

Parkolás

A Lágymányosi Campus zárt parkolójának használatára jogosult valamennyi TáTK-s oktató, óraadó, munkatárs és hallgató. A TáTK vendégei számára egyszeri bejutási lehetőség igényelhető. A főállású oktatók, munkatársak belépőkártyát igényelhetnek, mások beléptetése rendszám-azonosítás alapján történik. 

A lágymányosi ELTE-parkolót használók közül csak a főállású dolgozók kaphatnak belépőkártyát.
Vendégek, óraadók és hallgatók rendszám-azonosítással hajthatnak be a parkolóba, legfeljebb az aktív státuszban töltött félév időtartamára kiadott engedéllyel.

A behajtási ügyintézés menete:

Főállású dolgozó gépjárműváltozásának bejelentése, jogosultság változtatásának kérése, kártya elvesztése, cseréje:

  • szervezeti egység adminisztrátora által a Gazdasági Hivatalnak (czinege.kata@tatk.elte.hu) küldött levélben, mely minden esetben tartalmazza az oktató nevét és ELTE-azonosítóját (ha nem csak hétvégi épület belépési engedélyt kér, akkor járműve pontos típusát és rendszámát is).

Óraadó féléves jogainak újraaktiválása, új jogosultság kérése, adatváltozás bejelentése:

  • szervezeti egység adminisztrátora által a Gazdasági Hivatalnak (czinege.kata@tatk.elte.hu) küldött levélben, mely minden esetben tartalmazza az oktató nevét, Neptunk-kódját, járműve pontos típusát és rendszámát.

Vendég egy napra szóló behajtási engedélyének kérése:

  • szervezeti egység adminisztrátora, vagy a vendéget fogadó dolgozó által az épületüzemeltetés részére (sorompo@elte.hu) küldött levélben, mely minden esetben tartalmazza a vendég nevét, járműve pontos típusát és rendszámát, valamint az érkezés napját. Az épületüzemeltetés – a visszaélések elkerülése érdekében – csak az elte.hu és al-domain-jeiről küldött (pl.: tatk.elte.hu) leveleket fogad!

Hallgatók féléves jogainak újraaktiválása, új jogosultság kérése, adatváltozás bejelentése:

  • a hallgatók a Rollet alkalmazáson keresztül vehetik igénybe a Lágymányosi Campus területén lévő felszíni parkolót

További információk

Kerékpár-tárolás

A Campus területén a kültéri kerékpár-tárolási lehetőségek mellett (az Északi Tömb északi és keleti bejárat közelében) a kerékpárok zárt de fedetlen helyen történő tárolására is jogosult valamennyi TáTK-s oktató, munkatárs és hallgató. Az erre vonatkozó szándékot minden alkalommal az Északi Tömb északi portáján lehet jelezni. A portástól kapott táblázatba bejegyzendő az aktuális dátum és időpont, a kerékpáros neve, elérhetősége és aláírása, illetve a portástól kapott biléta száma. A kerékpártároló a portától balra fordulva, a folyosó utáni üvegajtó mögött található (15-ös ajtó), az üvegajtó megközelítésekor azt a portás távvezérléssel nyitja. A kerékpárt a tárolóban érdemes lezárni. A tároló ajtaja belülről az ajtó mellett elhelyezett kapcsolóval nyitható. A kerékpár felvételekor a portán a biléta visszaadandó, a felvétel időpontját rögzíteni kell. A kerékpár felvételekor a portás az ajtót a leadáskor szokásos módon nyitja. A kerékpár a tárolóban több napra is otthagyható.