Szociopolyzz velünk! – interaktív színházi társasjáték

Szociopolyzz velünk! – interaktív színházi társasjáték
02/26

2020. február 26. 18:30 - 21:00

ELTE Társadalomtudományi Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) 100.B

02/26

2020. február 26. 18:30 - 21:00

ELTE Társadalomtudományi Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) 100.B


A játékról

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. A szervező Társadalomtudományi Kar a Szociopoly-előadássorozat 2. fordulójára a Természettudományi Kar hallgatóit és dolgozóit hívja – de a regisztráció (és részvétel) ingyenes és nyitott minden ELTÉ-s és ELTÉ-n kívül dolgozó/hallgató, volt és jelenlegi hallgató számára.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A nézők csapatokat alkotnak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek), akiknek egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

Stáb

 • Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata
 • Szöveg: Fábián Gábor
 • Játsszák: Bass László, Hay Anna, Herczeg Tamás, Jaskó Bálint
 • Dramaturg: Róbert Júlia
 • Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
 • Asszisztens: Tési Dóra
 • Fotó: Dömölky Dániel
 • Produkciós vezető, asszisztens: Vándor Veronika
 • Rendező: Fábián Gábor

Helyszín

Az előadást az ELTE TáTK campusán (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A ) a 0.100B teremben tartjuk.  

Jegyek/regisztráció

A karok közötti egyűttműködés jegyében a szervező Társadalomtudományi Kar a Szociopoly-előadássorozat 2., jelenlegi fordulójára a Természettudományi Kar hallgatóit és dolgozóit hívja – de a regisztráció (és részvétel) ingyenes és nyitott minden ELTÉ-s és ELTÉ-n kívül dolgozó/hallgató számára. Regisztráció itt ⤵️

Kritikák és díjak

 • "Ebben a faluban nemcsak az idő sűrítmény, de a fordulatok is drámaiak: ezért színház, hogy sűrítmény legyen és drámai." (Tompa Andrea, Magyar Narancs)
 • "Ez nagyszerű kitalálás. Úgy is, mint társasjáték és úgy is, mint színházi »valóságshow«. Mindenkinek csak ajánlani tudom." (Stuber Andrea, színikritikus)
 • "Az előadás gyomron vág és elgondolkodtat." (Apró Annamária, index.hu)
 • "Ha tehetném, mindenkinek kötelezővé tenném a Szociopolyt." (Tóth Judit, Nők Lapja)

A Szociopoly 2016-ban a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén elnyerte a legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat.

Média


 

AZ ELŐADÁS TÁMOGATÓJA A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP.

(PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 201108/02161)