Inspiráló személyes történetek

2020.01.03.
Inspiráló személyes történetek
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói kezdeményezésre 2019 őszén rendezte meg első TEDx konferenciáját. A rendezvényen tíz előadó – köztük négy ELTE-s hallgató – osztotta meg személyes történetét a közel kétszáz érdeklődővel. A Zoom in! előadásairól készült felvételek már elérhetők a TEDx hivatalos Youtube csatornáján.

A népszerű TEDx program a helyi szervezésű, személyes történetmesélésen alapuló rendezvényeket fogja össze világszerte. A konferenciákon fellépő közösségek, szervezetek vagy egyének inspiráló gondolataikkal stimuláló közeget hoznak létre, az előadások nyitottságra, rugalmas gondolkodásra és innovatív megoldásokra ösztönöznek. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem első TEDx konferenciájára a szervezők, a Társadalomtudományi Kar hallgatói az üzleti és társadalmi élet már sikeres szereplőit hívták meg, emellett olyan hallgatók jelentkezését várták, akik történetükkel bizonyítják elhivatottságukat, kiállásukat egy számukra fontos ügy mellett. A program angol nyelven zajlott.

 

A rendezvényen előadást tartott a korábban Magyarország első ENSZ ifjúsági küldötteként dolgozó, majd a Visegrad for Sustainability-t megalapító Volom András, aki a klímaváltozás elleni fellépésre nyújtott alternatívát. Az ÁJK hallgatója, Molnár Anna a fiatalkorú bűnözők társadalmi reintegrációjáról és ennek nehézségeiről beszélt. Donáth Mirjam, aki korábban a Reuters Hírügynökség munkatársaként hét évet New Yorkban élt, arra hozott példát, milyen mértékben képezik identitásunk részét a gyökereink. Az Enjoy Budapest kávézó CTO-ja, Csizmazia Gergely szerint a robotok már köztünk élnek, nem félni kell tőlük, hanem megtanulni együttműködni velük. A súlyosan beteg gyerekeket látogató és tanító Amigos a gyerekekért szervezet munkatársa, Ferencz Fanni számára az önkéntes szociális munka igaz örömet okoz és minden percében izgalmas feladatot jelent.

Bálint Valentina Lilla, a BTK hallgatója a mérhető siker addiktív hatásáról és Playback kísérleti színház pozitív hatásairól beszélt, míg a Prezi és a Budapest School alapítója, Halácsy Péter a Prezi indulásáról és a személyre szóló oktatás előnyeiről tartott előadást. A GDF SUEZ Energia Holding Zrt. kommunikációs igazgatója, Pánczél Andrea azt bizonyította be, mennyire fontos a cégek számára a nemek közti egyenlőség a 21. században, Váradi Zsanett, az ELTE ÁJK hallgatója pedig azt fejtegette, hogyan tettek túlzott hatalomra szert az internet legnagyobb cégei a felhasználóikról szerzett információk birtokosaiként. A napot a BTK hallgatója, Márkovity Teodóra zárta, aki személyes történetén keresztül érzékeltette, mennyire fontos beszélni arról, ha bántalmaznak.

Az előadások már elérhetők a TEDx hivatalos Youtube csatornáján

forrás: elte.hu