Humán tőke, társadalmi-gazdasági fejlődés

Humán tőke, társadalmi-gazdasági fejlődés

Humán tőke, társadalmi-gazdasági fejlődés: kulcskérdések Magyarországon

Az ELTE TáTK – MNB Humán Tőke Projekt konferenciát szervez 2024. március 21-én "Humán tőke, társadalmi-gazdasági fejlődés: kulcskérdések Magyarországon" címmel az ELTE Lágymányosi Campusán (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), melyre szeretettel vár minden érdeklődőt. A konferencia előadásai és beszélgetései alapján szakpolitikai fókuszú tanulmánykötet  jelenik meg 2024 őszén.

A PROJEKTRŐL

A 80-as és 90-es években az egészségügy, az oktatás, a szociális rendszer kiadásaira dominánsan mint puszta költségvetési teherre tekintettek a kormányzatok, következésképpen egyik fő teendőjüknek ezen jóléti közkiadások korlátozását tartották. A 2000-es évek elején, lassan 25 éve a nemzetközi politikai színtéren jelentős szemléletbeli fordulat következett be annak felismerésével, mennyire alapvető ezeknek a szolgáltatásoknak a hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődésben betöltött szerepe. Hogy Magyarországon a “globális észak” viszonylatában máig kirívóan alacsony a jóléti szolgáltatásoknak a költségvetési kiadásokból és a GDP-ből való részesedése, egyértelműen mutatja, hogy ez a fordulat nálunk még várat magára.

Az ELTE TáTK nagy súlyt helyez a felsőoktatás harmadik missziójára: célunk, hogy a Kar profiljába tartozó társadalmi és gazdasági kérdésekben tegyünk a felhalmozódott tudás széleskörű megismertetéséért, társadalmi hasznosulásáért. Projektünk célja, hogy hozzájáruljunk a jóléti szolgáltatások valódi szerepével és jelentőségével kapcsolatos szemléletváltáshoz. A projekt keretében szervezett konferencián és tanulmánykötetben egyrészt bemutatjuk a gazdasági fejlődés, a társadalmi jóllét, az egészségi állapot és iskolázottság és az egészségügyi, oktatási és szociális rendszer közötti komplex kapcsolatrendszer néhány alapvető összetevőjét, és a legfontosabb magyarországi problémákat ezeken a területeken. Másrészt javaslatokat fogalmazunk meg olyan konkrét, rövid-, közép- és hosszútávú beavatkozásokra, amelyek hozzájárulhatnak a tárgyalt problémák enyhítéséhez.

 Bővebben a konferencia programjáról ITT. Regisztráció a konferenciára március 20. reggel 8 óráig: ITT.