Közösségi pszichiátriai rehabilitáció képzés indul az ELTE TáTK-n

2023.10.27.
Közösségi pszichiátriai rehabilitáció képzés indul az ELTE TáTK-n
Az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszéke közösségi pszichiátriai rehabilitáció szakirányú továbbképzést indít. A képzés 2024 februárjában indul először, a jelentkezési időszak már nyitott az érdeklődők előtt.

A képzés célja közösségi pszichiátriai alapelvekre, felépülésértékekre alapozott rehabilitációs ismeretekkel, módszertani eszközökkel és segítői képességekkel felruházni a képzésben résztvevőket annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak segíteni a mentális zavarral élő személyeknek és hozzátartozóiknak a felépüléshez vezető úton.

„A képzést elsősorban a pszichiátriai betegek közösségi ellátásában, pszichiátriai betegek nappali ellátásában, támogatott lakhatásban dolgozó szakemberek számára ajánljuk – emelte ki dr. Bulyáki Tünde szakigazgató –, hiszen olyan pszichopatológia és -farmakológiai, segítőkapcsolat-építési, esetmenedzseri és -pszichoszociális rehabilitációs stratégiaiai ismereteket oktatunk, amelyek számukra valós és hatékonyan alkalmazható gyakorlati megoldásokat kínálnak a szakmai kihívásokra.”

Dr. Bulyáki Tünde, aki az Ébredések Alapítvány kötelékében több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a közösségi pszichiátriai ellátás területén; számos, a szakma mai arculatát meghatározó szakpolitikai ajánlás és tudományos munka szerzője, hozzátette: „a szakirányú továbbképzésben sikerrel szereplő kollégák képessé válnak a mentális zavarral élő személy állapotának és szükségleteinek felmérésére, a gondozási tervben megfogalmazott célok elérését akadályozó kulcsproblémák a kliensek aktív részvételével megvalósuló azonosítására és elemzésére, valamint a kliens szükségleteinek kielégítésére szolgáló források feltárására.

Ezentúl a képzés olyan módszereket nyújt a hallgatók számára, melyekre esetmenedzserként támaszkodva eredményesen segíthetik a mentális zavarral élő ügyfelet a felépülés egyéni útján visszatalálni a hozzátartozói/baráti közösséghez, célokkal teli élethez – vagy éppen az anyagi függetlenséget biztosító munkaerőpiacra.

A közösségi pszichiátriai rehabilitáció szakirányú továbbképzés 3 féléves, díja: 200 000 forint szemeszterenként. Az oktatás módja jelenléti – várhatóan havi 2–4 alkalom pénteki és szombati napokon. A jelentkezés feltételeiről az érdeklődők további részleteket a képzést indító ELTE Társadalomtudományi Kar honlapján olvashatnak.

A képzésre jelentkezni a felveteli@tatk.elte.hu címre elküldött e-mailben lehet. A levél tartalmában szerepeljen a jelentkező minden személyes adata, a megpályázott képzés megnevezése és mellékletként a csatolandó dokumentumok: oklevél másolata és CV.

A közösségi pszichiátriai rehabilitáció szakirányú továbbképzés tájékoztató leafletje itt letölthető.